Op een mooie zonnige dag rijden wij naar Bakkeveen in Friesland. Ik heb gehoord dat daar een heel goed restaurant te vinden is. Nu alleen nog het dorpje Bakkeveen vinden. Na anderhalf uur, rijden wij het pittoreske dorpje binnen en al snel vinden wij de historische slotboerderij van het restaurant De Slotplaats in Bakkeveen. De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed dat valt onder Natuurmonumenten.
Het restaurant met bijbehorend koetshuis ligt tegen het prachtige groene bos van Bakkeveen. Op een van de prachtige grote terrassen die uitkijken op al dit groen, gaan wij vandaag genieten.
De Slotplaats in Bakkeveen
Wij worden hartelijk ontvangen door Mieke en Jouke, die dit restaurant runnen. Mieke leidt ons rondom het prachtige gebouw en laat de tuinen zien waaruit de kruiden en bloemetjes en in de toekomst ook groenten komen die in de keuken gebruikt worden. In dit restaurant vind je de achtertuin letterlijk terug op je bord. En niet alleen uit eigen tuin of het bos, maar hier wordt met vooral lokale producten gewerkt. En daar hou ik van! Genieten van (h)eerlijk eten van héél dichtbij.
Wij gaan in het zonnetje op een van de terrassen zitten en genieten van de klepperende ooievaars die rondom het landgoed zitten te nestelen. Gastheer Auke legt ons uit dat wij kunnen kiezen uit een 3-, 4-, 5-, 6-, 7-, of 8-gangen verrassingsmenu met amuses en een eventueel wijnarrangement. Wij laten ons graag verrassen door Jouke en zijn ervan overtuigd dat we bij deze chef in goede handen zijn.
Voorgerechten
Op tafel komt een amuse in de vorm van hummus met brandnetel. Het brandnetelblaadje waarop de hummus geserveerd is, is lekker krokant gefrituurd.
Erbij drinken we Frysante bubbels van de Friese wijngaard Frysling.
Een sprankelende en fruitige droge mousserende wijn van de druivenrassen Souvignier Gris, Johanniter en Solaris en volgens de frizzante prosseco methode geproduceerd. Wat een heerlijk begin van ons diner.
Ook worden er huisgemaakte broodjes met daslookboter van daslook uit het nabije bos en gerookte Zeeuws zout geserveerd. Lekker.
Dan serveert Jouke een gefrituurd bloemkoolroosje met gochujang. Een heerlijk pittig gerechtje met een klein zoetje erover.
Voor het voorgerecht wordt een glas Duitse Riesling trocken Weingut Georg Mosbacher, een droge mineraalachtige witte fijn met veel wit fruit.
En ja hoor, we krijgen asperges geserveerd. Daar is het nu tijd voor en we genieten van de asperges van een boer om de hoek. De asperges worden geserveerd met daslookcrème, schuim van asperges, daslookkappertjes en een knolselderijpuree. Een heel goed gerecht en de wijn gaat perfect samen met de asperges.
Het volgende gerechtje is aardpeer met karnemelk. Jouke vertelt dat de aardpeerplakjes eerst sous-vide gegaard zijn en daarna ingevroren, waardoor er een bijzondere structuur ontstaat. Dit is een fantastische manier om deze heerlijke groente te bereiden. De biologische karnemelk (Friese tijgermelk met peper en sereh) erbij is een fantastische combinatie.
Tussengerechten
Nu volgt een beekridder met palingbouillon, nori en gefermenteerde pruim. Super zachte vis met een krachtige bouillon die behoorlijk naar paling smaakt. Lekker!
We drinken er een frisse Frysling droge witte wijn bij, gemaakt van de druivenrassen Johanniter en Solaris. Deze wijn van de Friese wijngaard vinden we heerlijk.
Na die zalige vis wordt er parelgort met hondsdraf, Friese oude kaas en kaantjes geserveerd. De romige parelgort bereid als risotto is perfect gegaard en die jus van hondsdraf erbij is verrukkelijk.
Er wordt een Rosé van Zeeuwse wijnen bij geschonken. Deze droge rosé is gemaakt van het druivenras Cabernet Cortis. Dit is een top glas rosé.
Hoofdgerecht
We krijgen een sukade met beurre blanc, groene asperges met zwarte olijvenkruim en een stamppotje met zeewierblad en postelein. Die heerlijke sukade was botermals en de jus erbij was krachtig van smaak, daarvan mocht nog wel wat meer erbij geserveerd worden.
Erbij een krachtige rode Dornfelder van Wijngoed Thorn. Bomvol met zwart fruit met een fluweelzachte afdronk.
Desserts
Er wordt voor ons een zalig glaasje Moscato d’Asti ‘Bricco Riella’ – Cascina Pian d’Or ingeschonken. Een geurige licht mousseren zoete wijn voor bij de desserts.
Het pre-dessert is een aspergeschuim met room en een aspergesalade met nootjes. Vooral de aspergeschuim vinden we erg lekker.
Dan volgt het dessert, een tartelette met crème patissière gemaakt van Friese Limoncello en rabarber en een hoorntje met rabarberijs, magnolia en rabarbercompote. Zalig!
En eigenlijk zitten we helemaal vol maar als de koffie met friandises op tafel komt, kunnen we het niet laten om hier ook nog van te snoepen. Vooral de madeleine van vlierbloesem die warm uit de oven komt, is niet te versmaden.
De Slotplaats in Bakkeveen
Het eeuwenoude landgoed De Slotplaats in Bakkeveen met de gerestaureerde slotboerderij is met haar prachtige tuinen en het grote bos een schitterende locatie voor een lunch, high tea, fine dining of een romantische picknick in de boomgaard.
Vanuit de oude slotboerderij worden regelmatig buitenactiviteiten georganiseerd zoals wildplukdagen (inclusief een maaltijd), streekmarkten in de boomgaard, yoga in de tuin, herfstige excursies, winterse wandelingen en activiteiten voor de kids in de OERRR-speeltuin. Op hun socials lees je hier alles over.
Chef Jouke past zijn menu aan op wat er op het landgoed groeit en wat er lokaal in het seizoen is. Daarom serveren ze elke maand een ander verrassingsmenu. Van de boer direct op je bord en dat proef je!
En het restaurant wil in de toekomst vooral Nederlandse wijnen gaan schenken.
Wat is het hier goed toeven op een warme avond, waar we op het terras genieten van het uitgebreide verrassingsdiner. Dit pareltje in het mooie gebied van Zuidoost Friesland met zijn afwisselend natuurschoon, zoals bossen, heuvels, heidevelden en zandverstuivingen, is de rit absoluut waard!
De Slotplaats in Bakkeveen
Foarwurker Wei 3
9243 JZ Bakkeveen
T: 06 22 20 17 70
E: info@deslotplaatsbakkeveen.nl
Ingrid
mei 20, 2024 @ 1:59 pm
Gerechten waarbij je alle superlatieven voor heerlijk eten kan gebruiken. Goed beschreven en t water loopt je in de mond bij het lezen!
Hanneke de Jonge
mei 20, 2024 @ 2:04 pm
Dankjewel Ingrid, we hebben ook heel erg genoten. Het was de rit waard!
Groetjes, Hanneke
De Slotplaats Bakkeveen
juni 8, 2024 @ 3:38 pm
Bedankt voor je mooie blog over onze Slotplaats Hanneke, en wat was het leuk jou te mogen ontvangen en ontmoeten. Met veel plezier lezen wij jouw verslag, een echt: 'ontdek waar je bent, proef waar je eet' beleving. Precies zoals wij het bedoelen. Van harte welkom in Bakkeveen (Friesland) bij restaurant De Slotplaats.
Hanneke de Jonge
juni 8, 2024 @ 3:49 pm
Niets te danken, jullie bedankt voor de geweldige ervaring, het heerlijke eten en de relaxte ambiance. Ik kom graag nog een keertje terug om bij jullie hiervan te genieten.
Met culinaire groet, Hanneke