Het Boek Joie de Vivre is een ode aan de Franse keuken. Drie hartsvriendinnen Sacha de Boer (fotograaf en hobbykok), Janine Smits (stylist) en Babs Assink (journalist) hebben 10 topchefs gevraagd hun draai te geven aan klassieke Franse recepten uit een kookboek uit 1873. Joie de Vivre is wat deze drie vriendinnen met elkaar verbindt. De liefde voor eten, drinken en het leven.
Al 18 jaar genieten zij met elkaar van het goede leven, het liefst doen ze dit in de prachtige eeuwenoude boerderij op het Franse platteland van Janine Smits. In dit huis vond zij een zolder vol spullen van de vorige eigenaar, waaronder het oude kookboek La Cuisinère de la campagne et de la ville, nouvelle cuisine économique.
Hierin staan de klassiekers van weleer, een inspiratiebron voor vele chefs.
De chefs
Zo kwam het idee om 10 bekende Nederlandse en Vlaamse topchefs te vragen deze recepten te moderniseren en hun draai te geven aan de gerechten.
De chefs zijn Seppe Nobels, Jonnie Boer, Jacob-Jan Boerma (waarmee Sacha al drie kookboeken gemaakt heeft), Wout Bru, Angélique Schmeinck, Jean Beddington, Ron Blaauw, Nicolas Misera, Margo Reuten en Erik van Loo.
Zij hebben 60 heerlijke eigentijdse gerechten bereid, welke voor ons thuiskoks ook goed te maken zijn. Deze gerechten zijn stijlvol gefotografeerd door Sacha de Boer.
De recepten
We beginnen met een Uiensoep en croûte van Seppe Nobels, een simpele maar oh zo lekkere soep. De Chocolade brownie met geroosterde biet en chocoladesaus (Crème au chocolat) wil je van de pagina aflikken, zo lekker. En de prachtige salade van gegrilde vijgen met witlof en meloenvinaigrette ga ik zeker eens maken.
Tja en dan Jonnie Boer, die heeft er stuk voor stuk kunstwerkjes van gemaakt. Weet niet of die zo simpel zijn om te bereiden, maar de gerechten spatten wel van de pagina’s.
Jacob Jan Boerma krijgt kippenvel van het boek en vind het geweldig om aan deze klassiekers een twist te geven. Hij maakt o.a. een heerlijke Komkommersoep en Truffelragout met knolselderij.
De Mosselen à la Wout Bru die wil ik eten en zijn Stoverij van draadjesvlees ook.
De Franse keuken is een grote inspiratiebron voor Angélique Schmeink die prachtige maar toch vrij uitgebreide recepten uit haar keuken toverde, zoals de Makreeltartaar met rettich, saffraan-limoenmayonaise en peterselieolie.
Als eten er mooi uitziet en het is lekker, dan voel je vreugde volgens Jean Beddington. Nou ik word wel vrolijk van haar gerechten hoor. Vooral van de prachtige Charlotte Russe.
De Bouillabaisse of Bavaroistaartjes met rood fruit en bramensaus van Ron Blaauw wil je proeven. Nicolas Misera combineert Kalfslever met een vinaigrette van zwarte knoflook. Heel bijzonder. Margo Reuten geeft haar twist aan o.a. de Ile flottante en Erik van Loo sluit af met zes oogstrelende gerechten.
Met dit kook- en koffietafel boek waan jij je op het Franse platteland. De prachtige foodfoto’s alsmede sfeerfoto’s van het huis gemaakt door Sacha wisselen elkaar af. Ben jij een liefhebber van Frankrijk en de Franse keuken, dan wil je dit boek hebben.
Boek Joie de Vivre
Fotografie: Sacha de Boer
Tekst: Babs Assink
Idee/styling: Janine Smits
ISBN 9789089898234
€ 29,99