Ik heb nu toch een leuke ‘boer’ gevonden. Nou ja het is geen echte boer, hij is namelijk een bankman die er koeien op na houdt en elke maand eentje laat slachten. Hij heeft een vaste klantenkring die hij laat weten dat het vlees er is en zij komen het vlees dan persoonlijk afhalen op de boerderij. Deel een Koe in Zeewolde dus.
Gerrit komt wel uit een boerengezin, maar hij moest gaan studeren van zijn vader. Dat deed hij wel maar met tegenzin, want hij wilde eigenlijk boer worden. Net zoals zijn vader en zijn broers. Halverwege zijn studie kwam hij een leuk meisje tegen, Esmeralda heet ze, en na een half jaartje verkering bleek ze zwanger te zijn. Dochterlief werd geboren, maar Gerrit moest zijn studie nog afmaken. Vaak nam hij zijn dochter mee naar het studentenhuis, wat een dolle boel moet het daar geweest zijn met zo’n kleintje.
Enfin studie afgemaakt en een baan gevonden bij de bank. Al jaren werkt hij bij de bank, maar toen zijn vader slechter werd, besloot Gerrit de – enigszins verwaarloosde – boerderij over te nemen. Overdag naar de bank en daarna aan het werk op de boerderij.
Wij mochten langskomen en de koeien in de stal en weilanden bewonderen. Gerrit wil heel transparant zijn….what you see is what you get. In de stallen staan de koeien (en stieren) voordat ze naar de slacht gaan. Verbeterde roodbont en Belgische witblauwe zijn het. Met mooie dikke billen, daar zit lekker vlees aan dat zie je. Het mooie van vleeskoeien is, dat de kalfjes bij hun moeder blijven. Hierdoor krijgen ze al het goede van de moedermelk en groeien ze beter dan andere kalfjes die geen moedermelk krijgen en niet bij hun moeder opgroeien.
Nadat we de koeien gezien hebben, gaan we naar de keuken voor een bakkie en luisteren naar Gerrit zijn verhaal.
Gerrit geeft de koeien geen namen, dan komen ze te dichtbij en wordt het steeds moeilijker om ze weg te brengen. Uiteindelijk belanden ze toch op je bord en wil je er eigenlijk niet bij stilstaan dat dit dikke Bertha geweest is. Gerrit verkoopt vleespakketten – van de koeien die puur natuur geleefd hebben – van 20, 10 en 5 kilo. Het vlees wordt vers verkocht (dus niet ingevroren) daarom moet het gelijk op de dag zelf opgehaald worden.
Een toepasselijke plank hangt er in de keuken: Cooking is love you can taste.
We krijgen alvast een voorproefje van het vlees, een supermalse entrecote en rosbief mogen we meenemen en een heerlijke rollade. Wat hebben we daar van gesmuld.
Nou we staan op de lijst hoor. Wij gaan maandelijks vers en vertrouwd vlees halen bij Gerrit op de boerderij.
En jij kan ook zo’n (h)eerlijk vleespakket kopen. Kijk hier voor meer info.
Hermien
juli 23, 2024 @ 12:06 pm
Gerrit is er binnenkort weer een natuurmonumenten koe?
Hanneke de Jonge
juli 23, 2024 @ 1:01 pm
Beste Hermien, dan moet je even contact opnemen met Gerrit zelf. Ik heb alleen een blog over hem geschreven, heb er verder niets mee te maken.
Groeten, Hanneke