Omdat wij samen er nodig tussenuit moeten, heeft manlief een weekje vakantie voor ons gepland. We gaan naar zijn geboorteprovincie Friesland en waar hij ook werkt. Op weg naar culinair en cultureel genieten in St Nyk en omstreken, ik ben benieuwd. Het eerste deel van onze trip gaan we naar De Fryske Marren (de Friese Meren) en het tweede deel zullen we Leeuwarden ontdekken.
Joure
Omdat wij pas om 16.00 uur terecht kunnen bij onze B&B Huize Boschoord in Sint Nicolaasga, rijden we eerst naar Joure wat er vlakbij ligt. Joure staat bekend als één van de mooiste dorpen van Friesland en voor zo’n relatief klein dorp heeft het een ontzettend leuk winkelcentrum. Aan het eind van de Midstraat vind je ook nog diverse restaurants.
En zeg je Joure dan zeg je Douwe Egberts en Friese klokken. De koffie, thee en tabak van Douwe Egberts heeft zijn bakermat in Joure. En daar is dan ook de eerste DE-fabriek wat nu onderdeel is van het Museum Joure. Daar vind je ook ’s werelds grootste collectie Friese klokken. Via de oorspronkelijke DE winkel aan de Midstraat in Joure komen we in het museum. Hier stap je terug in de tijd hoe Egbert Douwes een kruidenierswinkeltje is begonnen, ambachtelijk producten- zoals de Friese klokken – gemaakt werden en vind je een werkplaats van een koperslager en zilversmid.
Sint Nicolaasga
Het is bijna tijd om naar de B&B in Sint Nicolaasga te gaan. Op weg daar naartoe zie ik een bordje Wijngaard De Heidepleats. We zijn gestopt en hebben deze wijngaard gegoogled en ja hoor er wordt zowaar wijn gemaakt in Friesland. Na een belletje zijn we van harte welkom bij Jântsje Hoogkamp. Samen met haar man zijn ze eigenaar van deze kop-hals-rompboerderij uit 1884. Behalve melkveehouderij hebben ze nu ook een wijngaard. In de wijngaard staan vier verschillende druivenrassen. De witte druiven Johanniter, Solaris en Riesel. En de blauwe druif de Regent. Jântsje vertelt ons dat zij de wijngaard ecologisch beheren, ze noemt dit ‘boeren met ontzag’.
Wijnen uit Friesland
Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar deze Friese wijnen en Jântsje trekt gelijk de flessen open voor ons om te proberen. Bij elke wijn krijgen we ook nog een stukje kaas van hun eigen koeien. We proeven de Vespers een droge frisse witte wijn van de Johanniter en Solaris druiven.
De Priem een droge frisse rosé wijn met een bijzondere oranje/roze kleur, van de Regent en Pinotin druiven.
En de Terts een droge en kruidige rode wijn, van de Regent en Pinotin druiven.
Ik ben verrast door de heerlijke wijnen en we kopen gelijk maar een paar flessen.
Je kunt de wijngaard bezoeken en de wijnen proeven:
Van mei tot en met september: vrijdag en zaterdag 13.00 – 17.00 uur
En in oktober tot en met April: open op afspraak: 06 300 65 107
Iets te laat komen wij aan bij de Bed & Breakfast Huize Boschoord in Sint Nicolaasga.
Sneek
Vanavond gaan we eten in Restaurant De Walrus Grand Café in Sneek. We hebben daar in het verleden al eens gegeten en dat was zo goed bevallen, dat we daarom het nog eens proberen willen. En we worden niet teleurgesteld, het is er nog steeds gezellig druk, het personeel is super en het eten heerlijk. Probeer eens de proeverij van voorgerechten en het grand dessert.
De Walrus zit op een prachtige locatie in het centrum van Sneek, vlakbij de bekende Sneker Waterpoort.
Sneek is natuurlijk ook bekend van De Sneekweek, de happening van watersport in augustus. En omdat Sneek zo centraal lig in het merengebied van Friesland, is het de watersport plek bij uitstek.
Langweer
Ik had ooit eens een artikel gelezen over de Vrouwenslagerij – Slagerij Dol in Langweer. Deze stoere dames wilde ik natuurlijk bezoeken, we rijden deze morgen dus naar Langweer.
Nadat haar man en slager Meindert plotseling overleed, hebben Anita Dol en haar dochter Iris de slagerij met verve voortgezet. Deze ijzersterke en bevlogen vrouwen hebben de slagerij omgedoopt naar De Vrouwenslagerij. En dat doen ze goed, ze hebben inmiddels heel veel gouden bekroningen ontvangen voor hun ambachtelijke slagersproducten, zoals die lekkere Friese worsten die we gelijk maar gekocht hebben.
Harlingen
’s Morgens gaan we op de koffie bij Albert van Keimpema van het FriesJournaal. Wij vragen hem of hij nog wat leuke eetadresjes voor ons heeft. Nou zei hij; waarom gaan jullie vanmiddag niet met mij mee naar Veltman Vis. Hier wordt een event verzorgd door Fryslân Culinair. Veltman Vis blijkt geen kleine jongen te zijn, zij verzorgen zelfs de gerookte zalm voor de business class van de KLM. Leuk, we gaan vandaag naar Harlingen. Eerst door de gezellig binnenstad struinen en lunchen voordat we naar Veltman Vis gaan. Hier vallen we met de neus in de boter oftewel in de vis. Na een rondleiding door het bedrijf waar de spartelverse vissen uit Urk liggen en worden gefileerd, gaan we door naar de rokerij. En het treft …. de gerookte zalm is klaar om uit de rookkast te komen. Wij mogen deze proeven en ja niets lekkerder natuurlijk dan warmgerookte zalm die zo uit de rookkast komt. Daarna is er nog een proeverij van diverse visgerechten bereid door chef Sjouke van Restaurant Vis en Meer Woudsend en Marten van Restaurant Zuiver Joure. Hoe toevallig is het dat wij vanavond een tafel geboekt hebben in restaurant Zuiver.
Jildert de Jong van Fourcroy Nederland verzorgt de heerlijke wijn bij de visgerechten. Tjonge wat smullen wij en jeetje we moeten vanavond nog uit eten.
Restaurant Zuiver
Wij bellen het restaurant Zuiver dat we een uurtje later komen, wij hebben namelijk al aardig wat heerlijke vishapjes van Veltman Vis achter de kiezen.
Bij aankomst staan de chefs buiten te koken en te grillen op het vuur. Dat ziet er al spectaculair uit. Onze vriendelijke gastheer legt het diner concept uit, ze hanteren culinaire verrassingsmenu’s en wij mogen zeggen uit hoeveel gangen deze zal bestaan. Nou laten we eerst maar voor twee gerechten gaan, want we zitten nog een beetje vol van die heerlijke vis van vanmiddag. Gelukkig lusten we alles, dus laten we ons graag verrassen.
Wij starten met heerlijk zelfgemaakte broodjes en amuses.
Het voorgerecht is een hartige crème brûlée op basis van spitskool, wat een bijzonder gerecht is dit. Het hoofdgerecht is kwartel, de pootjes zijn gekonfijt en de borstfilets zijn rosé op het karkas gegaard en daarna gebrand op het vuur. Erbij zit een zalvige knolselderijpuree, gegrilde witlof, een dauphinoise van pompoen met een rode portsaus en een krokantje van wilde rijst. Wat een heerlijk gerecht is dit. Auke drinkt er de aanbevolen wijnen bij en die zijn perfect afgestemd op de gerechten.
Wij moeten echt nog eens terugkomen met een lege maag om nog meer van die heerlijke gedurfde combinaties van dit restaurant te proeven.
Culinair en cultureel genieten in St Nyk
Dit was genieten in de omgeving van Sint Nicolaasga, de komende dagen gaan we naar Leeuwarden. Wat we daar gaan doen, lees je hier.
Sahin
januari 26, 2022 @ 2:26 pm
Hee, toevallig bij het googelen bij jou terecht gekomen. Op zoek naar wat ik kan doen met overgebleven verse kruiden. Ik had namelijk paling in ‘t groen gemaakt en er zijn nog zoveel kruiden over. Heel wat interessante tips ontdekt én ook originele en leuke recepten. We gaan aan de slag. En vanaf nu kijk ik wel af en toe eens op je blogs (deze zomer zo goed als zeker naar Friesland en daarover vond ik ook al fijne tips) én ook naar je website. Dank je wel en nog veel succes !
Hanneke de Jonge
januari 27, 2022 @ 7:59 am
Hallo Sahin, wat leuk om te lezen, dankjewel. Succes met het verwerken van de verse kruiden, je kunt er nog zoveel lekkers van maken. En wat leuk dat jullie naar Friesland gaan deze zomer, wij hebben het er erg fijn gehad zoals je hebt kunnen lezen. Groetjes, Hanneke