Jamie’s meest populaire kookboek goes mediterranean! Op 31 augustus verschijnt in ons land het nieuwste kookboek namelijk 5 ingrediënten mediterraan van Jamie Oliver. Dit is het vervolg op 5 ingrediënten, waarvan wereldwijd meer dan 3,3 miljoen boeken verkocht zijn!
5 ingrediënten mediterraan van Jamie Oliver
In dit nieuwste kookboek van Jamie deelt hij meer dan 125 recepten, waarmee je met minimale inspanning heerlijke maaltijden kunt bereiden. De gerechten uit 5 ingrediënten mediterraan zijn vol van smaak. Maar wel met weinig ingrediënten en lange boodschappenlijsten. Ze zijn geïnspireerd op Jamie’s reizen door de Middellandse Zee landen. Met deze makkelijke recepten wordt koken elke dag weer een feestje.
Bij elk recept staat een handig foto-overzicht van de ingrediënten en de recepten zijn simpel te volgen.
Jamie Oliver
Jamie is wereldwijd een kookfenomeen maar ook een campagnefenomeen. In de 20 jaar dat hij tv-programma’s en boeken maakt, heeft hij wereldwijd bijna 50 miljoen boeken verkocht en kijken er miljoenen mensen uit heel veel landen naar zijn Tv-programma’s. Daarmee inspireert Jamie miljoenen mensen om zelf heerlijke en verse maaltijden te maken.
Met zijn liefdadigheidsinstelling stelt Jamie zich ten doel om het aantal kinderen met obesitas te halveren in het VK in 2030. En mensen door voedsel een gezond en gelukkig leven te geven.
Het boek bevat de volgende hoofdstukken:
Inleiding
Jamie was helemaal niet van plan om nóg een 5 ingrediënten-kookboek te schrijven. Maar er werd zo vaak om gevraagd! Dit boek is echt een ode aan de meest geliefde keuken ter wereld. Denk aan volle smaken en eenvoudige methodes om met 5 ingrediënten elke dag makkelijk te kunnen koken.
Vooral zijn vrouw Jools heeft hem aangespoord om een nieuwe 5 ingrediënten kookboek te schrijven. Zij weet als geen ander hoe druk gezinnen zijn en hoe zo’n makkelijk kookboek kan helpen om toch verantwoorde en lekkere maaltijden voor het gezin te bereiden.
Dit kookboek is gebaseerd op Jamie’s vele reizen rond de Middellandse Zee, waar alles draait om eenvoud, passie, toewijding en uitgesproken smaken.
Om deze heerlijke gerechten te bereiden met maar 5 ingrediënten moet je efficiënt te werk gaan. Koken met ingrediënten die verkrijgbaar zijn in jouw lokale supermarkt.
Zoals bij al zijn recente boeken gaat Jamie ervan uit dat je deze vijf basis ingrediënten in huis hebt. Ze worden in elk recept gebruikt. Dit zijn: olijfolie om te bakken; extra vierge olijfolie voor dressings; rode wijnazijn voor marinades, sauzen en dressings en natuurlijk peper en zout.
Salades
Het boek begint met 15 heerlijke salades. Zoals bijvoorbeeld een Griekse eilandsalade met halloumi en perziken, een geschroeide okrasalade met een yoghurt en tahinsaus of de gegrilde fattoushsalade.
Soepen & sandwiches
Vijf lekkere soepjes en vijf bijzondere sandwich recepten vind je in dit hoofdstuk. De groene gazpacho ziet er al fantastisch uit, maar ook de eenvoudige Marseillaise vissoep wil je proberen. En die witte bonen op toast met chorizo, peterselie en paprikasaus ziet er ook verleidelijk lekker uit.
Pasta
Jamie is altijd al van de simpele maar lekkere pastagerechten geweest en in dit boek is dat niet anders. Een mooie groene farfalle met pesto van rucola en citroen met pistachenootjes.
En de Tunesische spaghetti met garnalen, harissa, citroen en peterselie wil ik echt proberen. Of deze tagliatelle met mosselen, portobello’s, knoflook en manchego dan?
Groente
Zalige vegetarische hoofdgerechten met groenten in de hoofdrol. Zoals bijvoorbeeld een lekkere zachte smokey aubergine met fluweelzachte hummus, crispy kikkererwten, radijsjes en citroen en een pompoen-agrodolce met gemarineerde olijven, pijnboompitten en groenten van het seizoen. Of de mooie groene gnocchi met cavelo nero en mascarpone-gorgonzolasaus. De mujadara gekruide linzen en bulgur met crispy uitjes en yoghurt ziet er ook fantastisch uit.
Hartige taarten & pakketjes
In deze koolbladeren gevuld met worstvlees en rijst met een tomatensaus en smeuïge camembert wil je gelijk je tanden in zetten. Verder gevulde flatbreads, filopakketjes, pasteitjes en plaatpizza’s die er stuk voor stuk top uit zien.
Zeevruchten
Ben je dol op zeevruchten dan zit je hier goed. Een lekkere rijst met garnalen wat veel weg heeft van een paella. En deze berg en zee-spiesjes met garnalen, ham, paddenstoelen, geschroeide prei & romige bonen moet je ook echt proberen.
Vis
Dit hoofdstuk begint al goed met dorade met geroosterde druiven, romige mosterdsaus en babyspinazie. Ook zijn er een paar witvis en dorade recepten te vinden.
Maar ik ga eerst de vlugge gezouten kabeljauw crispy aardappeltjes, fluweelzacht ei, peterselie en tapenade en de carpaccio van verse dorade, groene pepers, zure limoen, druiven en rucola maken. Die lijken mij te lekker!
Kip & eend
Ik ben dol op kip en daarom is dit hoofdstuk zeker een van mijn favorieten. Heel veel kiprecepten vind je er. Een hele kip uit de oven met een groene salsa of de knoflookkip of kip met citroentzatziki staan voor mij op nummer een.
Vlees
Een greep uit de vleesrecepten: shortribs, gekruide steak, varkenshaas, lamsschenkels, gehaktballetjes, stoofvlees, pulled lamsvlees en buikspek. Klinkt goed toch?
Zoetigheid
De lekkerste desserts komen voorbij; Jools’ chocoladedromen fluweelzachte chocoladedessert met koffie, een heerlijke vijgentaart en appeltaart, rocky road met tahin (jummie) en nog veel meer zalige zoetigheden.
Nuttige keukentips
Jamie en zijn team geven ons nog nuttige keukentips zoals het kopen van seizoensproducten en de beste en meest verse producten. Hoe kan je het beste jouw koelkast inruimen en de vriezer is jouw beste vriend.
Voeding
Jamie’s voedingsteam laat ons weten dat (met uitzondering van de zoete gerechten) 70%
van de recepten voldoen aan gezonde richtlijnen.
Om te helpen weloverwogen keuzes te maken, staat bij elk recept een overzichtelijk lijstje met voedingswaarden (per portie). Verder vind je nog veel meer tips over voeding.
5 ingrediënten mediterraan van Jamie Oliver
ISBN 9789043929363
€ 33,99
Foodfotografie David Loftus