Voor de tweede keer waren wij aanwezig bij een kookmarathon waarbij 24 topchefs 24 uur lang koken voor het goede doel. 24H Chefs 2022 vond van zondagmiddag 25 september van 12:00 uur tot maandagmiddag 26 september 12:00 uur plaats in het prachtige Grand Hotel Karel V in Utrecht. Initiatiefnemer Tjitze van der Dam en Godfried van der Lugt van Gault&Millau Nederland organiseerden deze vierde editie van 24H Chefs!
24H Chefs
Wat is 24H Chefs? 24 uur lang hebben 24 topchefs uit Nederland zich belangeloos ingezet om de gasten optimaal te verwennen. Elk uur stond er een andere topchef in de keuken om drie gerechten in een uur te bereiden en te serveren aan de gasten. Deze drie gerechten vormen samen met de gerechten van andere twee chefs een 9-gangen menu. Na 3 uur komen er dan weer nieuwe gasten die genieten van een ander uniek 9-gangen menu, dat bereid is door weer drie andere chefs. In totaal worden er dus 72 (!) verschillende gerechten, bereid in deze 24 uur kookmarathon door 24 verschillende chefs in acht verschillende 9-gangen menu’s. En dat is een hele organisatie!
Het begin
Tjitze van der Dam en Frank Schipper bedachten in 2013 het idee om een 24 uur durende kookmarathon te organiseren. Hun inspiratie was de 3FM Serious Request voor het Rode Kruis, waar de chefs dat jaar ook voor gekookt hebben. Er is toen voor 240 gasten gekookt en €10.000,- voor het Rode Kruis opgehaald.
In een klein restaurant in Zandvoort (EVI) kwamen toen al voor het eerst 24 topchefs samen om 24 uur lang te koken. Na deze succesvolle eerste editie kon een vervolg niet uitblijven, waardoor er nu vier succesvolle edities geweest zijn en 24H Chefs een heus begrip geworden is in de culinaire wereld.
De tweede editie vond in 2016 plaats in Pressroom, het restaurant en cocktailbar van INK Hotel Amsterdam. Er werd gekookt voor 320 gasten en dit resulteerde in een cheque van €40.000,- voor Dance4Life.
De derde editie vond in 2019 plaats in Juniper & Kin, de kitchen garden & bar op de 21ste verdieping van QO Amsterdam. Wij waren hierbij aanwezig van 06.00-09.00 uur. Een bijzondere ervaring om op dit tijdstip te dineren terwijl je de zon boven Amsterdam zag opkomen. Je leest er hier alles over.
400 gasten resulteerde in een cheque van €55.600,- voor het Rode Kruis.
24H Chefs 2022 ons diner
Wij schoven op maandagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur aan. Onze eerste chef was Egon van Hoof van Mos Amsterdam*. Na een glas Champagne verscheen al heel snel de amuse. Dit was verschillende structuren van wortel met wortelcurry ijs, schuim van kippenlevers, kruimels van aardappel rabarberwortel en berenklauw.
1: Hamachi met kaviaar, sake vinaigrette, gezouten perzik en mierikswortelemulsie
2: Salade van Noordzee krab, luchtige kokos, kalamansi en hojicha
3: “English Breakfast” bonen, met bloedworst en een gebakken kwarteleitje
De tweede chef Fred Mustert van Restaurant Fred**:
4: Coquille met foie gras en truffel
5: Langoustine met bisque en paprika
6: Tarbot met cantharel en ossenstaart
De derde chef Sidney Schutte van Spectrum**:
7: Ganzenlever, in shisoblad met groene olijf en geelwortel
8: Époisses met kleefrijst, mierikswortel en braam
9: Rode biet met zuurdesem, sesam, amandel en magnolia
Alle drie de chefs kregen het voor elkaar om binnen een uur hun drie gerechten te serveren. In het restaurant hing een groot scherm waar wij de verrichtingen van de chefs en hun gevolg konden zien en dat waren geoliede machines in de keuken kan ik je verklappen.
De 10 gerechten die wij gegeten hadden waren top, maar ik had toch een paar favorieten. Noordzee krab, Coquille, Langoustine en de Ganzenlever waren to die for. En wat een voorrecht dat er voor ons gekookt werd door drie verschillende Michelin sterrenchefs. Het was een genot!
Prinses Máxima Centrum
En dit jaar hebben deze topchefs zich belangeloos ingezet voor het Prinses Máxima Centrum. In dit centrum worden alle kinderen die kanker krijgen behandeld. Specialistische zorg en -research komen hier bij elkaar. Prinses Máxima Centrum heeft slechts één missie en dat is ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Alle opbrengsten die in deze 24 uur opgehaald zijn gaan rechtstreeks naar het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. En dit is het fantastische bedrag van € 105.024,24 geworden!
Programma
Behalve dat er gekookt werd was er deze 24 uur een vol entertainment programma.
Diverse Nederlandse artiesten hebben zich ook belangeloos ingezet om tijdens 24H Chefs 2022 geld op te halen voor het Prinses Maxima Centrum!
Daarnaast waren er in de binnentuin van het prachtige Grand Hotel Karel V, diverse lokale leveranciers en chefs die hun heerlijke producten zoals kazen, wijnen, charcuterie en hapjes aan de gasten aanboden.
En de online veiling en 24H Chefs loterij met fantastische prijzen hebben ook behoorlijke bedragen opgeleverd.
24H Chefs 2022
Klik hier voor meer informatie.