20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Naar aanleiding van manlief zijn prestatie de ‘Golf Elfstedentocht’ voor het goede doel het Foppe Fonds, worden er diverse leuke evenementen georganiseerd om het Foppe Fonds te steunen. Zo ook het 20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel in het Friese plaatsje Wergea. De twee chefs van dit restaurant gaan van 28 juli t/m 1 augustus, middels een 20 gangen menu de ‘strijd’ aan welke van de gerechten het lekkerst zijn. En manlief en ik mogen bij de eerste avond aanwezig zijn.

 

Restaurant Oan Tafel

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Het proeflokaal (zo noemen ze het zelf) heeft een stoer en gezellig interieur met o.a. een lange keukentafel/bar waaraan je de chefs aan het werk kunt zien in de keuken. Er heerst een ongedwongen, no nonsens en gastvrije sfeer in dit restaurant.
Het restaurant kookt met zoveel mogelijk lokale en seizoensproducten. Ze zijn dan ook aangesloten bij de “Dutch Cuisine”, deze club staat voor Nederlandse producten, duurzaamheid en gezond koken.

 

Eigenaar Hylke Tholen verwelkomt ons en laat ons het aangrenzend café zien, wat ze aan het verbouwen zijn en welke bij het restaurant getrokken wordt. Leuk detail is dat mede-eigenaar en chef Geert-Jan Vaartjes’ grootouders en ouders eigenaren waren van deze twee panden. De enthousiaste gastheer Lammert Kalsbeek – schenkt ons een glaasje Piollot Champagne in.

 

 

Chefs

 

Chef Geert-Jan heeft o.a. gewerkt in de Librije*** in Zwolle, La Rive** in het Amstel hotel en De Bokkedoorns** in Overveen. Hij was 7 jaar lang de chef van Lauswolt in Beetsterzwaag en daarna executive chef van een groot resort op Mauritius en bestierde hij de keukens van het Anantara Hoi An resort in Vietnam. Door zijn ervaringen in de Oosterse keukens, vind je dit terug in zijn gerechten bij Oan Tafel.
Toen ik hem zag, dacht ik die komt mij bekend voor. En ja hoor, ik heb hem destijds in de keuken van Lauswolt geïnterviewd voor een magazine.

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Chef Tom Zwerver is in de leer geweest bij diverse restaurants, waaronder Librije’s zusje in het Waldorf Astoria. Hier heeft hij veel ervaring opgedaan onder leiding van sterren chef Sidney Schutte, met wie ook Geert-Jan heeft samengewerkt. Tom is ook een aantal jaren chef van ’t Gerecht in Heerenveen geweest.

 

De battle gaat dus tussen deze twee chefs. Ieder van hen kookt 10 gerechtjes en het ene gerecht is nog lekkerder dan het andere. Het is een avond vol culinaire verrassingen, smaken, gastvrijheid en genoeglijkheid. Omdat wij het eigenlijk te gezellig hebben met onze tafelgenoten Foppe de Haan en zijn charmante vrouw Geke, genieten we wel van de gerechten, maar ben ik niet zo bij de les voor wat betreft foto’s maken en het noteren van de smaken van alle gerechtjes. Maar ik weet zeker dat wij teruggaan naar dit fantastische restaurant en dan krijgen jullie een uitgebreide recensie van mij (beloofd!).

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

 

Wel kan ik jullie laten weten wat op het menu staat, namelijk:

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Taco met krab en avocado
Cracker met aardappel, spitskool en kerrie
Langoustine met passievrucht en groene appel
Banh Xeo Vietnamees pannenkoekjes
Wijn: Piollot Champagne

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Twee verschillende bereidingen van paling met rode biet
Wijn: Grüner Veltliner uit Kremstal Oostenrijk

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel 20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Ceviche van rode mul met varkensgehakt
Muc Nhoi, pijlstaartinktvis gevuld met varkensgehakt
Bitterbal met Thaise curry
Bitterbal met oude kaas en Hoi An specerijen
Wijn: Soulheiro ALLO uit Portugal

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Ganzenlever met ansjovis, pinda en piccalilly (mijn favoriet)
Buikspek van Nana met mango-gel
Wijn: Bornos Verdejo uit Rueada Spanje 100% Verdejo op eikenhout

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Kippenpootje in karnemelk, gelakt met appelcompote
Duif met rode bietsaus en mierikswortel
Wijn: Garnacha uit het Moncayo gebied Spanje

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Lamsnek Tandoori met rettich
Zwezerik Yakatori met peer en vanille (Auke’s favoriet)
Wijn: Corvina Garda uit Veneto Italië

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Bananensnoepijs vermomd als aardbei
Sweetcorn-ijs met passievrucht, tamarinde en kokos
Wijn: Domaine Cahaupé Juraçon uit Cahaupe Zuid-Frankrijk 100% Petit Manseng druif

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Soufflé van suikerbrood met Vietnamees koffie-ijs
Gerookte chocolade met knol, kers en pecan
Wijn: Riesling Wunderkammer uit Oostenrijk

 

Stuk voor stuk sublieme en verfijnde gerechten met een Aziatische touch en gemaakt van Friese producten met heerlijke wijn/spijs combinaties. Jullie kunnen je voorstellen hoe genieten dit is.

20 Gangen culinair gevecht bij Oan Tafel

Mochten jullie eens in de buurt van Leeuwarden zijn, dan kan ik dit restaurant van harte aanbevelen!

 

Proeflokaal Oan Tafel 
Kerkbuurt 3
9005 NZ Wergea


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden