Ga terug
+ servings
Tarte Tatin van rode bietjes. Een heerlijke vegetarische hartige Tarte Tatin. Ik heb hele schattige mini bietjes hiervoor gebruikt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 8 mini rode bietjes (ongekookt)
  • 8 kleine sjalotjes
  • 50 gr roomboter + extra
  • 25 gr pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 el (gedroogde) tijm
  • 3 el honing
  • 2 el balsamicoazijn (of rodewijnazijn)
  • 200 gr bladerdeeg
  • verse basilicumblaadjes
  • 40 gr feta
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Spoel de bietjes schoon onder de kraan en verpak elk in een vel aluminiumfolie.
  • Leg deze pakketjes op de ovenplaat en rooster deze ongeveer 50 minuten in de hete oven. Leg de laatste 20 minuten de sjalotjes (ongeschild) erbij en rooster deze ook mee.
  • Als alles gaar is, haal je ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen.
  • Zet ondertussen de oven hoger op 220˚C.
  • Pak de bietjes uit het aluminium en veeg de schillen eraf. Verwijder de buitenste (donkere) schil van de sjalotjes.
  • Snijd de bietjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven in een platte ovenschaal.
  • Verdeel de sjalotjes ertussen.
  • Smelt in een koekenpan de boter, voeg hierbij de pijnboompitjes, knoflook, tijm, honing, azijn en wat peper en zout. Giet de boter in de ovenschaal over de groenten.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de ovenschaal.
  • Drapeer het bladerdeeg over de ovenschaal en vouw het overtollige deeg erin.
  • Snijd of prik in het midden van het bladerdeeg een klein stoomgaatje.
  • Bak de hartige taart ongeveer 20-25 minuten goudbruin in de hete oven.
  • Als de taart klaar is haal hem dan uit de oven en laat nog een paar minuutjes staan.
  • Leg nu een groot bord op de ovenschaal en draai alles voorzichtig om.
  • Verdeel basilicumblaadjes erop en verkruimel de feta erboven.
  • Zet de schaal op tafel en snijd voor iedereen een stuk.