Ga terug
+ servings
Kersen kruimelkoek. Lekker als ontbijt of tussendoortje. Maak deze plaatkoek als het kersentijd is. Neem anders kersen uit de diepvries.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Tussendoortje, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Equipment

  • vierkant bakvorm van 23 cm

Ingrediënten
  

  • 120 gr zachte roomboter
  • 125 gr (riet)suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr havervlokken
  • 1 citroen, rasp ervan
  • ½ tl kardemompoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 snufje zout
  • 400 gr kersen
  • 1 el kersenjam*
  • 1 tl rozenwater

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚.
  • Snijd de kersen doormidden en verwijder de pitten.
  • Klop in een grote kom de boter luchtig met de suikers.
  • Voeg de meel, havermout, citroenrasp, kardemom- en gemberpoeder en zout toe en meng alles goed met de hand (hoeft geen glad deeg te worden).
  • Houd ongeveer 1/3 van het deeg achter voor de crumble topping.
  • Doe 2/3 van het deeg in een bakvorm (23 cm), voorzien van bakpapier en druk goed aan op de bodem (met een lepel of je hand).
  • Meng de kersen met de kersenjam en (eventueel) rozenwater en verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bodem. Verkruimel dan het overgebleven deeg hierover.
  • Zet de bakvorm (onder) in de oven en bak in 30-33 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat ongeveer 2 uur afkoelen voordat je het in stukken snijdt.