Gebrande zalmfilet met asperges. We aten eens heerlijke zalm in een restaurant. Ik heb het thuis nagemaakt en moet zeggen dat deze gebrande zalmfilet met asperges aardig in de buurt komt.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Lunch, Vis, Voorgerechten
Keuken Nederlands
- 12 asperges
- 300 gr zalmfilet aan 1 stuk
- olijfolie
- 1/2 citroen, rasp en sap
- (zwarte) zoutvlokken
Schil de asperges zorgvuldig rondom met een dunschiller of een speciaal aspergeschiller. Breek of snijd het onderste (houtachtige) gedeelte van de asperge af.
Leg de asperges in pan met koud water en voeg wat zout toe. Breng ze aan de kook, zet dan het vuur lager en kook de asperges ongeveer 7-10 minuten (afhankelijk van de dikte) tot ze gaar zijn.
Zet het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat de asperges op deze manier nog ongeveer 5-7 minuten nagaren. Controleer ze dan op de gaarheid.
Dep de zalmfilet droog en leg de vis op een snijdplank. Snijd er plakken uit van een ongeveer een centimeter dik. Leg de plakken op een bakplaat voorzien van aluminiumfolie.
Bestrijk de zalmplakken met een beetje olijfolie. Zet dan de brander erop en brand de plakken ongeveer een minuutje per plak met de brander tot ze iets donker worden*.
Giet de asperges af en laat ze goed uitlekken.
Leg een of twee zalmplakken op een bord en leg daar drie asperges naast.
Giet nog een klein beetje olijfolie over de zalm, rasp er wat citroen over en bedruppel met wat citroensap. Bestrooi de zalm dan met de zoutvlokken.