Ga terug
+ servings
Filotaart met peer en pecannoten. Het wordt al een beetje herfstachtig, de appels en peren zijn van de bomen gehaald. En ik heb een heerlijk nagerecht voor jullie, namelijk deze Filotaart met peer en pecannoten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1.5 kg rijpe peren
  • 1 klont boter
  • 3 el rietsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 50 gr pecannoten, gehakt
  • 1 scheut Poire William's
  • 100 gr filodeeg
  • neutrale olie
  • poedersuiker

Saus

  • 200 ml gecondenseerde melk
  • 1 flinke scheut Poire William's

Instructies
 

  • Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Doe 3/4 deel van de peerstukjes in een pan samen met een klont boter en rietsuiker.
  • Verhit de pan en laat een paar minuten karamelliseren. Doe er dan een glas water bij en laat ongeveer 5-7 minuten op middelhoog vuur koken tot de peerstukjes zacht geworden zijn.
  • Doe nu de rest van de peerstukjes, speculaaskruiden, pecannoten en een scheut drank erbij en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C.
  • Snijd de filodeeg vellen in iets kleinere stukken en bestrijk elk vel met een beetje olie.
  • Schep de peer in een ovenschaal.
  • Verfrommel de filovellen en leg ze boven de peer. Bestrooi met een beetje poedersuiker en zet de schaal in de oven.
  • Bak de taart ongeveer 20-25 minuten in de oven tot de filo mooi goudbruin en knapperig is.
  • Maak ondertussen de saus door de gecondenseerde melk en een scheut drank te verwarmen in een sauspannetje. Giet dit in een schenkkannetje en serveer met de taart.