Duivenborst met zwarte knoflookjus. Als je eens iets heel verfijnds en bijzonders wilt maken voor een etentje, maak dan deze duivenborst.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
- 2 wilde duiven
- 2 el olijfolie
- 1 klont roomboter
Bouillon
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 takje tijm
- 1 wortel
- 1 laurierblaadje
- 5 peperkorrels
- 1/2 tl grof zeezout
Puree
- 4 pastinaken
- snuf zout
- 50 ml slagroom
- 1 klont roomboter
Erbij
- 200 gr pompoenblokjes
- 125 gr beukenzwammetjes
- olijfolie
- 3 teentjes zwarte knoflook
- 30 gr roomboter
Maak de duifjes schoon en dep ze droog. Verwijder de pootjes en snijd langs het borstbeen de filets eruit (je kunt ook jouw poelier vragen om dit te doen).
Trek van de karkassen een lekkere bouillon*. Als de bouillon lang genoeg getrokken heeft, giet het dan af door een kaasdoek. Vang de bouillon op in een pan en zet deze op hoog vuur.
Laat de bouillon tot 1/3 deel inkoken.
Pastinaakpuree: Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes. Kook ze in ongeveer 20-25 minuten gaar in een pan met water en een beetje zout. Giet ze dan af en stamp met een pureestamper tot puree. Breng op smaak met peper en zout en meng er op het laatst nog de room en een klontje boter door.
Bak in een pan met olijfolie de pompoenblokjes in ongeveer 10 minuten rondom goudbruin en gaar. Bak in een andere koekenpan in een scheutje olijfolie de beukenzwammetjes goudbruin.
Verhit olijfolie en roomboter in een pan en bak hierin de duivenborstjes aan beide kanten goudbruin. Je hoeft ze maar 2 minuten per kant te bakken, duivenborst serveer je rosé/ rood. Haal ze dan uit de pan en laat ze rusten onder een vel aluminiumfolie.
Ondertussen maak je de jus af. Zet het vuur zacht onder de pan met jus. Snijd de zwarte knoflook in dunne plakjes en voeg dit toe aan de jus. Haal de pan van het vuur en monteer de jus met een paar klontjes roomboter.
Snijd de duivenborstjes doormidden. Lepel een paar dotten pastinaakpuree op de borden en leg de duivenborstjes hierop. Lepel de jus met knoflook erover.
Garneer met de pompoenblokjes en beukenzwammetjes.