Babi Ketjap. Babi ketjap is een Indonesisch gerecht. Het is varkensvlees gemarineerd en gegaard in ketjap. Je kunt hiervoor ook speklapjes gebruiken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Indonesisch
- 800 gr varkenshaas
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 cm verse gember
- 1 rode peper
- 50-75 ml ketjap manis
- 1 el citroensap
- zout
- 1 el arachideolie
De avond ervoor: Snijd de varkenshaas in stukken van 2-3 cm en doe ze in een kom.
Schil de uien, knoflook en gember en snijd ze in stukken. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijsten (of niet als je van pittig houdt) en snijd de peper in stukken.
Hak de uien, knoflook, gember en rode peper fijn (in een keukenmachine) en doe dit bij het vlees in de schaal. Voeg de ketjap toe en meng alles goed met elkaar. Dek goed af en laat het vlees de hele nacht marineren.
De volgende dag: Zet een hapjespan op het vuur en verhit hierin de olie. Haal de stukjes vlees uit de marinade en bak dit aan beide kanten goudbruin op hoog vuur. Voeg de rest van de marinade toe en bak dit nog even mee.
Schenk een scheutje water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat het vlees nog even bakken (ongeveer 5-10 minuten) tot het zacht geworden is.
Voeg eventueel water toe als het te droog dreigt te worden. Als het goed is, blijft er een dikke (ingekookte) saus over die je bij het vlees kan serveren.
Breng op smaak met citroensap en eventueel met zout.
Lekker met gekookte witte rijst en zelfgemaakt atjar.