Babi ketjap is een Indonesisch gerecht. Het is varkensvlees gemarineerd en gegaard in ketjap. Je kunt hiervoor hamlappen, karbonades, fricandeau of speklapjes gebruiken. Ik heb varkenshaas gekozen omdat dit vlees wat magerder en het snel klaar is. De saus is een beetje pittig (je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt) en een beetje zoet. Het is geen moeilijk gerecht. Marineer het een avond van te voren, hierdoor zullen de smaken nog beter in het vlees trekken.
Mocht je een van de andere varkensvleessoorten gebruiken, houd dan rekening met een lange stooftijd (2-3 uur afhankelijk van het vlees).
Lekker met gekookte witte Basmati rijst en zelfgemaakt Atjar.
Recept Babi Ketjap:
Babi Ketjap. Babi ketjap is een Indonesisch gerecht. Het is varkensvlees gemarineerd en gegaard in ketjap. Je kunt hiervoor ook speklapjes gebruiken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 800 gr varkenshaas
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 cm verse gember
- 1 rode peper
- 50-75 ml ketjap manis
- 1 el citroensap
- zout
- 1 el arachideolie
Instructies
- De avond ervoor: Snijd de varkenshaas in stukken van 2-3 cm en doe ze in een kom.
- Schil de uien, knoflook en gember en snijd ze in stukken. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijsten (of niet als je van pittig houdt) en snijd de peper in stukken.
- Hak de uien, knoflook, gember en rode peper fijn (in een keukenmachine) en doe dit bij het vlees in de schaal. Voeg de ketjap toe en meng alles goed met elkaar. Dek goed af en laat het vlees de hele nacht marineren.
- De volgende dag: Zet een hapjespan op het vuur en verhit hierin de olie. Haal de stukjes vlees uit de marinade en bak dit aan beide kanten goudbruin op hoog vuur. Voeg de rest van de marinade toe en bak dit nog even mee.
- Schenk een scheutje water erbij en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en laat het vlees nog even bakken (ongeveer 5-10 minuten) tot het zacht geworden is.
- Voeg eventueel water toe als het te droog dreigt te worden. Als het goed is, blijft er een dikke (ingekookte) saus over die je bij het vlees kan serveren.
- Breng op smaak met citroensap en eventueel met zout.
- Lekker met gekookte witte rijst en zelfgemaakt atjar.
2 reacties
Hoi Hanneke,
Een heerlijk gerecht.
Bij de bereiding zie ik nergens wat er dient te gebeuren met het citroensap en het zout.
Ik neem aan dat je ze tegelijk met de ketjap manis aan de marinade toevoegt.
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Hoi Manolito, dank voor het melden hiervan. Die gaan op het eind erbij. Ik zal het aanpassen.
Mvg, Hanneke