Verwen jouw gasten met dit eenvoudige Toscaanse kip recept! Sappige kipdijfilets worden gekruid met Italiaanse kruiden, goudbruin geschroeid en vervolgens gestoofd in de meest luxueuze roomsaus gevuld met uien, paprika, zongedroogde tomaten, rucola en Parmezaanse kaas.
Als je op zoek bent naar iets dat snel, gemakkelijk en lekker is om te maken voor het avondeten, dan is dit recept voor romige Toscaanse kip jouw antwoord! Het recept duurt slechts 30 minuten en is ongelooflijk veelzijdig!

 

Toscaanse kip

 

Toscaanse kip komt eigenlijk helemaal niet uit Italië, maar is jaren geleden door de Olive Garden gecreëerd en heet Tuscan Garlic Chicken! Waargebeurd verhaal. Ik heb het gerecht daar ooit eens gegeten en vond het heerlijk.
Ik geef toe dat ik wat onderzoek moest doen naar waar de ‘Toscaanse kip’ eigenlijk vandaan komt. Maar het lijkt erop dat er geen eenduidig antwoord bestaat. Ik denk dat het een variant is op een klassieke Italiaanse Florentijnse saus is, gemaakt van witte wijn, room en spinazie. Vervolgens kreeg het een Toscaans tintje door knoflook en zongedroogde tomaten toe te voegen aan de warme tomaten-roombasis.
Maar wat dit gerecht echt populair maakte (althans in Amerika) was de Toscaanse Knoflookkip van Olive Garden, een gerecht met een vergelijkbaar smaakprofiel en geserveerd met fettuccine.
Hoe dan ook, ik ben blij dat deze Toscaanse kip een trend is geworden, want het is letterlijk het lekkerste ooit. Vooral als je zin hebt in iets rijks en cheesy, met een Italiaanse flair.

 

Variaties

 

Er zijn een paar manieren waarop je de Toscaanse saus kunt maken: met verse kerstomaatjes of zongedroogde tomaten en met zuivel of zuivelvrij. Voor deze versie gebruik ik tomatenpuree en zongedroogde tomaten, omdat deze een diepere, krachtigere smaak hebben waardoor dit gerecht er gewoon uitspringt. En klassiek met zuivel. Maar je past het aan naar eigen smaak!
Dit gerecht wordt meestal gemaakt met kipfilets zonder botten en zonder vel. Maar je kunt ook kipdijfilets of kippendijen gebruiken als dat meer jouw ding is.

 

Serveersuggesties

 

Pasta wordt het meest geserveerd bij dit gerecht, maar er zijn nog een aantal andere serveersuggesties waar wij dol op zijn:
Gekookte rijst, zowel wit als bruin smaakt heerlijk.
Andere granen, enkele van onze favorieten zijn quinoa, farro, bulgur of een combinatie!
Aardappelpuree, schep de saus hierover.
Gestoomde of geroosterde groenten en houd het koolhydraatarm!
Knapperig focaccia brood, om van alle heerlijke roomsaus te genieten.

 

Tips:

 

Je kunt olijfolie vervangen door de zongedroogde tomatenolie uit het potje om je kip extra smaak te geven!

Bewaar de restjes in een luchtdichte verpakking in de koelkast gedurende 3 tot 4 dagen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Toscaanse kip: