In de leuke receptenswap van Mandyandmore, werd ik deze keer gekoppeld aan Anne van Lekker Bourgondisch. De keuze is op haar Perencompote met gember gevallen en ik noem het perenjam met gember en kardemom. Tja je wilt toch je eigen twist aan een recept van iemand anders geven.
Anne en haar man Thijs en hun kindjes zijn verhuisd naar Frankrijk. Op haar blog deelt ze haar avonturen en bourgondische recepten. Heel lang geleden wisten Anne en Thijs al dat ze wilden verhuizen naar Frankrijk en nu is het zover. De droom om een rustig leven te leiden op het platteland met uitzicht over de wijnvelden is nu realiteit geworden.
Ze wilden iets doen waar zij blij van werden en daarbij willen ze andere mensen blij maken.
Via haar blog laat ze ons weten hoe het eraan toegaat in La Douce France.
Perenjam
Wat maak je als je heel veel peren hebt uit eigen tuin of te veel gekocht hebt in de aanbieding. Dan maak je er een lekkere jam van. In principe kan je van elk soort fruit jam of compote maken. En ik moet zeggen dat die gemaakt van peren wel heel erg lekker is.
Het recept van Anne kan je hier vinden.
Ik heb er een jam met Midden-Oosterse smaken van gemaakt, door er naast de gember nog kardemompoeder en oranjebloesemwater toe te voegen.
Gebruik niet te rijpe peren voor de jam. En voor 500 gram geschilde blokjes, heb je ongeveer 650-700 gram peren nodig. Ik vind het lekker als er nog stukjes inzitten, maar je kan het natuurlijk ook nog verder koken.
De jam is heerlijk op toast, beschuitje, door de yoghurt maar ook heerlijk om te verwerken in gebak, taart of een (cheese)cake. Maar de jam is ook lekker op een kaasplankje.
Geleisuiker
Ik heb geleisuiker speciaal genomen. Hiervan heb je minder suiker nodig dan de ‘gewone’ geleisuiker. Deze suiker gebruik je voor het maken van jam. Het is suiker met extra pectine erin, wat ervoor zorgt dat de jam dikker wordt.
Tips:
Oranjebloesemwater kan overheersend zijn, gebruik er dus niet te veel van. Je vind oranjebloesemsiroop sowieso in Turkse winkels, maar de AH heeft het tegenwoordig ook.
Mocht je nog wat peren overhouden, maak dan deze te lekkere Filotaart met peer en pecannoten.
Gea
oktober 4, 2020 @ 11:54 am
Enkele vragen nog nav het recept, dit omdat ik komend weekend zo'n 10 kg peren ga verwerken tot jam en cakes en ik het zonde zou vinden als het mislukt.
Wordt de jam stevig genoeg als er 100gr suiker wordt gebruikt bij 500gr fruit; omdat op de verpakking staat 250gr fruit per 100 gr suiker. Ook verschilt de kooktijd nogal; bij u 10 minuten koken en op de verpakking staat 1 minuut koken.
Welke geleisuiker heeft u gebruikt? Onder het kopje Geleisuiker staat namelijk Speciaal (1250gr fruit/500gr suiker) en bij de Ingrediënten staat Extra (1000gr fruit/500gr suiker, in België te koop).
Zou ik er ook nog wat gemalen anijs door kunnen gooien?
(Het recept lijkt me erg lekker maar kan nog geen beoordeling geven, maar krijg het formulier anders niet verzonden. Vandaar de maar 3 punten)
Hanneke de Jonge
oktober 4, 2020 @ 12:42 pm
Beste Gea, omdat er weinig suiker gebruikt wordt, heb ik het voor de zekerheid 10 minuten gekookt. Het moet zijn geleisuiker speciaal, sorry voor de verwarring hiervoor. Ik zou voorzichtig zijn met anijs, dit overheerst nogal. Veel succes ermee, laat je me weten of het gelukt is?
Ilse
september 16, 2023 @ 4:45 pm
Wat de gember betreft, je geeft aan 2cm, maar de grote van die knollen durft nogal eens te verschillen … kan ik ook gember poeder gebruiken en dan enig idee van gewicht/gram ? Of als ik toch de knol gebruik, hoeveel gram ?
Alvast bedankt !
Hanneke de Jonge
september 17, 2023 @ 7:36 am
Hoi Ilse, ja je hebt helemaal gelijk. Ik zou met een halve theelepel geraspte gember beginnen, dan kan je eventueel meer naar smaak toevoegen.
Je kunt gemberpoeder gebruiken, maar dat geeft wel een hele andere smaak. Begin daar ook met een halve theelepel van, je kunt altijd meer toevoegen als je dat lekker vindt.
Groetjes, Hanneke