In de leuke receptenswap van Mandyandmore werd ik deze keer gekoppeld aan Anne van Lekker Bourgondisch. Ik koos haar recept voor perencompote met gember, maar gaf er mijn eigen twist aan. Het resultaat noem ik perenjam met gember en kardemom.
Over Anne van Lekker Bourgondisch
Anne, haar man Thijs en hun kinderen zijn onlangs verhuisd naar Frankrijk. Op haar blog deelt ze avonturen en bourgondische recepten. Hun droom van een rustig leven op het platteland met uitzicht over de wijnvelden is werkelijkheid geworden. Via haar blog laat Anne ons meegenieten van het leven in La Douce France.
Perenjam maken
Wat doe je met een overvloed aan peren uit je eigen tuin of een mooie aanbieding? Je maakt er jam van! In principe kun je van elk soort fruit jam of compote maken, maar perenjam is wel erg bijzonder.
Ik gaf een Midden-Oosterse twist aan Anne’s recept door naast gember ook kardemompoeder en oranjebloesemwater toe te voegen. Gebruik niet te rijpe peren voor de jam. Voor 500 gram geschilde blokjes heb je ongeveer 650-700 gram peren nodig. Ik houd van een jam met stukjes, maar je kunt het ook verder koken voor een gladder resultaat.
Deze jam is heerlijk op toast, beschuit, door de yoghurt, of in gebak, taart of cheesecake. En op een kaasplankje is het een verrassende toevoeging.
Geleisuiker
Ik gebruikte geleisuiker speciaal. Dit bevat minder suiker dan gewone geleisuiker en is ideaal voor het maken van jam. Het extra pectine in de suiker zorgt ervoor dat de jam goed dik wordt.
Tips
- Oranjebloesemwater: Gebruik dit met mate, want het kan overheersend zijn. Je vindt het bij Turkse winkels of tegenwoordig ook bij de AH.
- Overige peren: Heb je nog peren over? Maak dan deze heerlijke filotaart met peer en pecannoten.
Gea
oktober 4, 2020 @ 11:54 am
Enkele vragen nog nav het recept, dit omdat ik komend weekend zo'n 10 kg peren ga verwerken tot jam en cakes en ik het zonde zou vinden als het mislukt.
Wordt de jam stevig genoeg als er 100gr suiker wordt gebruikt bij 500gr fruit; omdat op de verpakking staat 250gr fruit per 100 gr suiker. Ook verschilt de kooktijd nogal; bij u 10 minuten koken en op de verpakking staat 1 minuut koken.
Welke geleisuiker heeft u gebruikt? Onder het kopje Geleisuiker staat namelijk Speciaal (1250gr fruit/500gr suiker) en bij de Ingrediënten staat Extra (1000gr fruit/500gr suiker, in België te koop).
Zou ik er ook nog wat gemalen anijs door kunnen gooien?
(Het recept lijkt me erg lekker maar kan nog geen beoordeling geven, maar krijg het formulier anders niet verzonden. Vandaar de maar 3 punten)
Hanneke de Jonge
oktober 4, 2020 @ 12:42 pm
Beste Gea, omdat er weinig suiker gebruikt wordt, heb ik het voor de zekerheid 10 minuten gekookt. Het moet zijn geleisuiker speciaal, sorry voor de verwarring hiervoor. Ik zou voorzichtig zijn met anijs, dit overheerst nogal. Veel succes ermee, laat je me weten of het gelukt is?
Ilse
september 16, 2023 @ 4:45 pm
Wat de gember betreft, je geeft aan 2cm, maar de grote van die knollen durft nogal eens te verschillen … kan ik ook gember poeder gebruiken en dan enig idee van gewicht/gram ? Of als ik toch de knol gebruik, hoeveel gram ?
Alvast bedankt !
Hanneke de Jonge
september 17, 2023 @ 7:36 am
Hoi Ilse, ja je hebt helemaal gelijk. Ik zou met een halve theelepel geraspte gember beginnen, dan kan je eventueel meer naar smaak toevoegen.
Je kunt gemberpoeder gebruiken, maar dat geeft wel een hele andere smaak. Begin daar ook met een halve theelepel van, je kunt altijd meer toevoegen als je dat lekker vindt.
Groetjes, Hanneke