In de leuke receptenswap van Mandyandmore werd ik deze keer gekoppeld aan Anne van Lekker Bourgondisch. Ik koos haar recept voor perencompote met gember, maar gaf er mijn eigen twist aan. Het resultaat noem ik perenjam met gember en kardemom.

Over Anne van Lekker Bourgondisch

Anne, haar man Thijs en hun kinderen zijn onlangs verhuisd naar Frankrijk. Op haar blog deelt ze avonturen en bourgondische recepten. Hun droom van een rustig leven op het platteland met uitzicht over de wijnvelden is werkelijkheid geworden. Via haar blog laat Anne ons meegenieten van het leven in La Douce France.

Perenjam maken

Wat doe je met een overvloed aan peren uit je eigen tuin of een mooie aanbieding? Je maakt er jam van! In principe kun je van elk soort fruit jam of compote maken, maar perenjam is wel erg bijzonder.

Ik gaf een Midden-Oosterse twist aan Anne’s recept door naast gember ook kardemompoeder en oranjebloesemwater toe te voegen. Gebruik niet te rijpe peren voor de jam. Voor 500 gram geschilde blokjes heb je ongeveer 650-700 gram peren nodig. Ik houd van een jam met stukjes, maar je kunt het ook verder koken voor een gladder resultaat.

Deze jam is heerlijk op toast, beschuit, door de yoghurt, of in gebak, taart of cheesecake. En op een kaasplankje is het een verrassende toevoeging.

Geleisuiker

Ik gebruikte geleisuiker speciaal. Dit bevat minder suiker dan gewone geleisuiker en is ideaal voor het maken van jam. Het extra pectine in de suiker zorgt ervoor dat de jam goed dik wordt.

Tips

  • Oranjebloesemwater: Gebruik dit met mate, want het kan overheersend zijn. Je vindt het bij Turkse winkels of tegenwoordig ook bij de AH.
  • Overige peren: Heb je nog peren over? Maak dan deze heerlijke filotaart met peer en pecannoten.

Perenjam met gember recept: