Een lekkere soep, jus of saus begint met een goede bouillon. En deze kan je heel makkelijk zelf trekken. Maak een hele grote pan en vries de bouillon in porties in, zodat je altijd een bouillon op voorraad hebt. Een goede bottenbouillon maken begint met de botten. Dit kunnen bijvoorbeeld runderbotten, maar ook kippenbotjes zijn. Het is helemaal niet moeilijk, je moet er alleen de tijd voor nemen.
Bottenbouillon
Een zelfgemaakte bottenbouillon is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens goed voor ons. Vroeger maakten onze oma’s altijd zelf bouillon en nu is het weer helemaal terug. Bouillon getrokken van botten bevat heel veel bouwstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Het is een soort superfood. De gelatine uit de botten ook wel collageen genoemd is het eiwit dat het bindweefsel in ons lichaam aanmaakt. En deze collageen is goed voor ons hele lichaam.
Ik heb nu bottenbouillon getrokken van mergpijpen waarvan ik dit recept gemaakt heb. Zonde om deze mooie botten weg te gooien! Maar je kunt ook van de overgebleven kippenbotjes en karkas een heerlijke kippenbouillon maken. En daarvan kan je weer een heerlijke kippensoep maken. Dit moet ik nog steeds doen, dus die komt ooit ook nog op de site.
Ja deze bouillon is natuurlijk niet geschikt voor vegetariërs, want de bouillon wordt toch echt getrokken van dierlijke botten. Hier vind je het recept van een zelfgemaakte kippenbouillon en groentebouillon.
Het trekken van bouillon
Bottenbouillon maken is heel eenvoudig. Je hebt er botten voor nodig en verder kan je groenten en verse kruiden naar smaak toevoegen. Meestal gaat er wel een ui, wortel, knoflook, prei, bleekselderij en laurier in. Daarnaast natuurlijk water, een beetje zout en een azijn. Breng het aan de kook, zet het vuur dan laag en laat zo lang mogelijk zachtjes trekken. Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak en collageen erin komt.
Als je de botten eerst roostert in de oven, krijgt het nog meer smaak. Ik heb dit niet gedaan want de botten die ik gebruikt heb, waren al geroosterd.
Als de bouillon gezeefd en gefilterd is, zou je deze nog kunnen inkoken tot een dikkere fond.
Tip:
De appelciderazijn helpt om de voedingsstoffen uit de botten te onttrekken.
Eric
juli 23, 2022 @ 12:03 pm
Ja, dit lijkt me een heerlijk bouillon. Ik ga het zeker maken, bedankt.
Hanneke de Jonge
juli 24, 2022 @ 8:46 am
Leuk om te lezen Eric, dankjewel. Gr. Hanneke
Marian
januari 28, 2023 @ 3:03 pm
Bedankt. Ik had van een geroosterde kip het karkas en botten over en heb die samen met de ingrediënten die jij vermeldt in een pan gedaan, Staat nu zachtjes te borrelen. Ik wist niet hoe lang en nu weet ik dat dankzij jou.
Hanneke de Jonge
januari 29, 2023 @ 9:00 am
Dankjewel Marian, ben heel benieuwd hoe de bouillon is geworden.
Groetjes, Hanneke
Willy Bakker
mei 2, 2023 @ 9:54 am
Kan ik iets doen met het merg uit de mergpijpen die ik voor mijn pottenbouillon gebruik? Zit daar nog voeding in na 72 uur langzaam trekken? Kan ik het 3rgens voor gebruiken? Of is weggooien na het zeven van de bouillon het enige wat overblijft?
Hanneke de Jonge
mei 2, 2023 @ 10:09 am
Hoi Willy, nee je kunt er niets meer mee doen. Na zoveel uur trekken zijn alle voedingsstoffen eruit maar houd je wel een heerlijke bouillon over.
Groetjes, Hanneke
jacqueline.bindels@gmail.com
juli 28, 2023 @ 9:33 am
Kan ik ook een hele kip gebruiken voor de bottenbouillon (dus botten met het vlees eraan?)
Hanneke de Jonge
juli 28, 2023 @ 11:26 am
Hoi Jacqueline, ja dat kan. Hier vind je mijn recept voor zelfgemaakt kippenbouillon: https://www.culinea.nl/recepten/zelf-kippenbouillon-maken/
Groetjes, Hanneke