Wortelrisotto met gerookte zalm. De mooie oranje kleur krijg je door de wortelsap, de fijn geraspte wortel en de saffraan.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Pasta's, Vis, Voorgerechten
Keuken Italiaans
- 3 grote winterpenen
- 350 ml wortelsap
- 1 ltr kippenbouillon
- 3 el olijfolie
- 2 el roomboter
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- 3 takjes tijm, blaadjes ervan
- 450 gr risottorijst (Arborio)
- 1 glas witte wijn
- 10 draadjes saffraan
- 1 sinaasappel, rasp en sap ervan
- 250 gr gerookte zalmsnippers
- 3 el roomboter
- 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Schil de wortels en snijd uit 1 wortel mooie lange dunne linten. Rasp de andere twee wortels fijn. Verwarm de wortelsap samen met de bouillon in een pan.
Fruit in een grote pan in de olie en boter het sjalotje met de knoflook en tijm op heel laag vuur. De ui en knoflook mag niet verkleuren.
Voeg nu de risottorijst toe en bak dit even mee. Blus dan af met het glas wijn en laat dit verdampen. Voeg nu geraspte wortel toe en meng alles goed door elkaar.
Giet een paar soeplepels van de warme wortelsap/bouillon toe en roer dit door de rijst. Laat dit op middelhoog vuur zachtjes pruttelen tot de bouillon bijna verdampt is. Voeg nu weer warme bouillon toe.
Herhaal dit tot de risottorijst gaar is (na ongeveer 15-20) minuten en het vocht bijna verdampt is. Voeg nu de saffraan, sinaasappelsap en rasp erbij en meng dit door de rijst.
Meng als laatste de zalmsnippers, roomboter en Parmezaanse kaas erdoor. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout en zet het vuur af en laat nog even staan.
Blancheer ondertussen de wortelrepen in 1 minuutje en giet af.
Verdeel de risotto over diepe borden en drapeer de wortellinten erop. Serveer direct.