Ga terug
–+ servings
Witlofsoep met blauwe kaas. Witlof en blauwe kaas zijn goede vriendjes van elkaar en daarom heb ik ze gecombineerd in een witlofsoep met blauwe kaas.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg witlof
  • 2 uien
  • 1 preistengel
  • 2 kruimige aardappelen
  • 4 takjes tijm
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 dl room
  • 1 klontje roomboter
  • 150 gr blauwe kaas
  • peper en zout

Instructies
 

  • Pel de uien en snipper ze. Snijd de prei in dunne ringen en spoel dit af onder koud water.
  • Verhit een klont boter in een grote kookpan op een middelhoog vuur. Bak hierin de ui en prei aan (niet laten kleuren).
  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Voeg ze toe aan de pan met uien en laat alles een paar minuten bakken. Zet dan het vuur lager.
  • Snijd de kontjes van de witlof en snijd ze in de lengte doormidden. Houd een paar blaadjes apart voor de garnering. Verwijder het hartje en snijd de witlof fijn.
  • Doe de witlof in de pan en bak dit nog even mee met de rest van de groente.
  • Rits de tijm van de takjes en doe dit in de pan en giet de bouillon erbij.
  • Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes koken op middelhoog vuur tot de groenten gaar zijn.
  • Pureer de soep samen met de blauwe kaas en (niet alle) slagroom tot je een mooie romige soep krijgt.
  • Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Snijd de achtergehouden witlof heel fijn.
  • Serveer de soep in diepe borden of kommen en garneer met de witlof en tuinkers. Lepel er nog wat room op.