Ga terug
+ servings
Vleesjus zelf maken. Hier vind je het recept van een culinaire vleesjus/saus die je heel makkelijk zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Sauzen/Dips
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 5 champignons
  • ½ teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • roomboter
  • 1 glas rode wijn
  • 800 ml vleesfond
  • 2 el roomboter
  • 2 el bloem

Instructies
 

  • Maak eerst de roux: verhit de roomboter in een pan. Roer de bloem erdoor heen en laat dit op laag vuur even bakken tot het lichtbruin wordt.
  • Snipper de ui, borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in stukjes en hak de knoflook fijn.
  • Fruit de ui aan in een klontje roomboter, voeg dan de champignons, knoflook en takje tijm toe en bak dit mee.
  • Blus dit af met de rode wijn en laat dit inkoken (hierdoor verdampt de alcohol uit de wijn).
  • Giet dan de fond erbij en laat dit iets inkoken.
  • Giet het dan door zeef en voeg de bouillon toe aan de roux. Roer net zo lang tot er een mooie iets dikkere jus/saus ontstaat.
  • Meng als laatste nog een klontje roomboter door de jus en breng eventueel nog op smaak met peper en zout (maar ik denk niet dat dit nodig is).