Vleesjus zelf maken. Hier vind je het recept van een culinaire vleesjus/saus die je heel makkelijk zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes.
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Sauzen/Dips
Keuken Nederlands
- 1 ui, fijngesnipperd
- 5 champignons
- ½ teentje knoflook
- 1 takje tijm
- roomboter
- 1 glas rode wijn
- 800 ml vleesfond
- 2 el roomboter
- 2 el bloem
Maak eerst de roux: verhit de roomboter in een pan. Roer de bloem erdoor heen en laat dit op laag vuur even bakken tot het lichtbruin wordt.
Snipper de ui, borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in stukjes en hak de knoflook fijn.
Fruit de ui aan in een klontje roomboter, voeg dan de champignons, knoflook en takje tijm toe en bak dit mee.
Blus dit af met de rode wijn en laat dit inkoken (hierdoor verdampt de alcohol uit de wijn).
Giet dan de fond erbij en laat dit iets inkoken.
Giet het dan door zeef en voeg de bouillon toe aan de roux. Roer net zo lang tot er een mooie iets dikkere jus/saus ontstaat.
Meng als laatste nog een klontje roomboter door de jus en breng eventueel nog op smaak met peper en zout (maar ik denk niet dat dit nodig is).