Ga terug
+ personen
Varkensrack met zoetzure jus. Een prachtig stuk vlees om in zijn geheel te bereiden en te serveren op een speciaal etentje thuis.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 varkensrack (400 gr)
  • zout
  • olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 6 el sherryazijn
  • 3 el agavesiroop
  • 2 el roomboter

Instructies
 

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep het vlees goed droog met keukenpapier en bestrooi het aan beide kanten met zout.
  • Verwarm de oven voor op 170˚C. Zet een gietijzeren pan op hoog vuur.
  • Snijd de vetrand van het vlees iets in met een scherp mes
  • Grill eerst de vetrand van het vlees in de pan met 1 eetlepel olijfolie. Als dit goed bruin gebakken is, bak het vlees dat aan beide kanten goudbruin.
  • Steek de vleesthermometer in het vlees en zet de pan dan in de oven. Als je geen ovenvaste pan hebt, leg het vlees dan in een ovenschaal in de oven.
  • Snipper ondertussen het sjalotje en snijd de knoflooktenen in dunne plakken.
  • Haal het vlees dan uit de oven en laat het 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Het vlees gaart dan nog iets na.
  • Fruit dan in dezelfde pan in een extra eetlepel olie het sjalotje en de knoflook aan.
  • Voeg de rozemarijn toe en bak dit even mee. Blus de pan af met sherryazijn en meng dan de agavesiroop toe. Monteer de jus met de roomboter.
  • Snijd de varkensrack doormidden en lepel de jus erover.