Ga terug
–+ servings
Varkenshaas met heerlijke chutney. Een feestelijk gerecht wat je kunt serveren op een speciaal etentje thuis zoals de Kerst. Die chutney is er top bij.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr varkenshaas
  • peper en zout
  • 2 el olijfolie
  • 1 klontje roomboter

Prei

  • 8 dunne preistengels
  • 2 el roomboter
  • peper en zout
  • 250 ml kippenbouillon

Zoete aardappelen

  • 2 zoete aardappelen
  • 20 gr roomboter
  • 250 ml kippenbouillon
  • 2 takjes tijm
  • peper en zout

Instructies
 

  • Prei: Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd het donkergroene gedeelte eraf. Snijd de wortels eraf en snijd de preistengels dan in de lengte doormidden. Spoel ze schoon onder een koude kraan.
  • Laat de boter smelten in een bakpan en leg de prei met de snijkanten naar beneden in de pan. Bak de prei op middelhoog vuur in 3 minuten en draai ze dan om en bak de andere kant ook ongeveer 3 minuten.
  • Draai de prei nu weer om, bestrooi ze met peper en zout en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de prei zacht geworden is.
  • Schep de prei dan voorzichtig uit de pan, zet het vuur hoog en laat de saus inkoken. Lepel dit dan over de prei.
  • Zoete aardappelen: Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ongeveer 3 centimeter dik. Gebruik een steekring om mooie rondjes uit deze plakken te snijden. Verhit de boter in een bakpan en bak de aardappelplakken een paar minuten per kant.
  • Bestrooi met peper en zout en giet dan de bouillon erbij. De aardappelen moet voor 3/4 onder het vocht staan. Breng aan de kook, voeg de tijm toe en zet het vuur dan laag. Laat ongeveer 10-12 minuten zachtjes koken tot de aardappelen zacht geworden zijn. Draai ze om en laat ze nog even koken in het vocht. Schep dan voorzichtig de aardappelen uit de pan.
  • Haal het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Snijd het vlees in 2,5 centimeter dikke stukken en bestrooi het vlak voor het bakken met peper en zout.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de varkensmedaillons rondom goudbruin. Bak het vlees in ongeveer 7-8 minuren gaar. Voeg op het laatst nog een klontje boter in de pan.
  • Verdeel de varkensmedaillons over de borden. Lepel de chutney erbij en serveer met de prei en zoete aardappel.