Ga terug
+ servings
Trifle met mascarpone en Frangelico. Ik kreeg de opdracht van mijn zussen om het Kerstdessert te maken met Frangelico likeur. En of dat geslaagd is!
Voorbereidingstijd 50 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Italiaans
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

Hazelnoot schuim

  • 2 eiwitten
  • 75 gr kristalsuiker
  • 25 gr fijngehakte hazelnoten

Frangelico gelei

  • 300 ml Frangelico
  • 3 gelatineblaadjes

Mascarpone bavarois

  • 75 gr hazelnoten
  • 4 gelatineblaadjes
  • 20 ml slagroom
  • 4 eiwitten
  • 150 gr kristalsuiker
  • 500 ml slagroom
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 staafjes oploskoffie mocca
  • 500 gr mascarpone
  • 250 gr ricotta

Bodem

  • 100 gr Amaretti koekjes
  • 50 ml Frangelico likeur

Instructies
 

  • Hazelnootschuim: verwarm de oven voor op 140˚C. Leg een bakvel op de bakplaat.
  • Klop de eiwitten stijf met een mixer, voeg dan beetje voor beetje de kristalsuiker toe en klop net zo lang tot de suiker is opgelost en je een glanzend mengsel hebt. Meng voorzichtig de hazelnoten erdoor en stort het op de bakplaat. Strijk het glad met een spatel en schuif de bakplaat (onder) in de oven. Bak het schuim een uur in de oven, zet de oven uit en laat het een nacht staan in de oven met de ovendeur op een kier.
  • Frangelico gelei: week de gelatineblaadjes in een schaal met koud water. Schenk de Frangelico in een pan en verwarm dit (niet laten koken!). Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze op in de warme Frangelico. Bekleed een vierkant (22 cm) bakblik met plastic folie en schenk het mengsel hierin. Laat eerst afkoelen en dan opstijven in de koelkast.
  • Als na een paar uur de gelei stijf is, haal het met plastic folie en al uit het bakblikje en snijd de gelei in hele kleine blokjes. Nu kan je ze heel makkelijk van het plastic folie af halen.
  • Hazelnoten: rooster de hazelnoten even in een droge koekenpan en laat ze dan afkoelen op een bord. Hak ze daarna in stukken.
  • Mascarpone bavarois: week de 4 gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water. Verwarm de 20 ml slagroom in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng dit door de warme slagroom. Laat afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met een mixer, voeg dan beetje bij suiker toe en klop tot een glanzende massa en de suiker is opgelost.
  • Klop de slagroom met de suiker en oploskoffie stijf in een andere kom. Klop dan de afgekoelde room met gelatine erdoor.
  • Meng in een andere hele grote kom de mascarpone met de ricotta met een mixer. Roer nu met een spatel de slagroom door het mascarpone mengsel en daarna heel voorzichtig het eiwit erdoor.
  • Zo nu is alles klaar om de trifle te maken: verkruimel de Amaretti koekjes een beetje en leg ze op de bodem van de glazen schaal. Giet hierover de Frangelico.
  • Lepel een derde van het mascarpone mengsel hierop.
  • Verdeel nu de kleine blokjes Frangelico gelei hierover. Begin aan de buitenkant (zodat ze mooi zichtbaar zijn) en dan naar binnen.
  • Lepel daar weer een derde mascarpone mengsel op.
  • Nu zijn de gehakte hazelnoten aan de beurt, verdeel ze weer vanuit de buitenkant en dan naar het midden op de mascarpone.
  • Lepel de laatste laag mascarpone hierop. Dek de schaal af met plastic folie en zet het in de koelkast totdat je hem serveert.
  • Vlak voordat het serveren breek je het hazelnoot schuim in schotsen en steek die in de schaal.