Ga terug
–+ servings
Teriyaki zalm met zoetzuur van rettich. Een heerlijk licht gerechtje met heel veel smaak, geschikt als lunch of avondmaaltijd.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Vis, Voorgerechten
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Zalm

  • 4 zalmfilets (125 gr p/st)
  • 4 el sojasaus
  • 2 el Mirin (rijstwijn)
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el palmsuiker
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakken
  • 3 cm gember, in dunne plakken
  • 2 el arachideolie

Zoetzuur

  • 1 rettich
  • 1 bosje radijsjes
  • 60 ml Mirin
  • 1 tl zout
  • 3 el suiker
  • 1 rode peper

Erbij

  • 2 lente-uitjes
  • 1 el zwarte sesamzaadjes

Instructies
 

  • Teriyaki: meng de sojasaus, Mirin, sesamolie, palmsuiker, knoflook en gember in een schaal. Leg de zalmfilets hierin en laat afgedekt minimaal 1 uur marineren.
  • Zoetzuur bereiden: schil de rettich en snijd deze en de radijsjes in hele dunne plakken (met een mandoline). Doe dit in een kom.
  • Snijd de rode peper in dunne ringen. Doe de azijn met 40 ml water, zout, suiker en rode peper in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.
  • Laat iets afkoelen en giet over de rettich en radijsjes. Zet ongeveer een uur afgedekt in de koelkast.
  • Zet een antiaanbakpan met de arachideolie op het vuur. Haal de zalm uit de marinade en dep ze droog. Bak de zalm in de pan op middelhoog vuur voor ongeveer 3 minuten per kant.
  • Voeg de overgebleven marinade toe en bak de zalm nog ongeveer 2-3 minuten in de marinade tot de zalm bijna gaar is en de saus is ingekookt.
  • Snijd de lente-ui in dunne repen. Haal de rettich en radijsjes uit het zoetzuur en verdeel dit over de borden. Leg de zalmfilets met wat lente-ui erop en bestrooi met sesamzaadjes.