Teriyaki zalm met zoetzuur van rettich. Een heerlijk licht gerechtje met heel veel smaak, geschikt als lunch of avondmaaltijd.
Voorbereidingstijd 1 uur uur
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 10 uur uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Vis, Voorgerechten
Keuken Aziatisch
Zalm
- 4 zalmfilets (125 gr p/st)
- 4 el sojasaus
- 2 el Mirin (rijstwijn)
- 1 tl sesamolie
- 1 el palmsuiker
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakken
- 3 cm gember, in dunne plakken
- 2 el arachideolie
Zoetzuur
- 1 rettich
- 1 bosje radijsjes
- 60 ml Mirin
- 1 tl zout
- 3 el suiker
- 1 rode peper
Erbij
- 2 lente-uitjes
- 1 el zwarte sesamzaadjes
Teriyaki: meng de sojasaus, Mirin, sesamolie, palmsuiker, knoflook en gember in een schaal. Leg de zalmfilets hierin en laat afgedekt minimaal 1 uur marineren.
Zoetzuur bereiden: schil de rettich en snijd deze en de radijsjes in hele dunne plakken (met een mandoline). Doe dit in een kom.
Snijd de rode peper in dunne ringen. Doe de azijn met 40 ml water, zout, suiker en rode peper in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.
Laat iets afkoelen en giet over de rettich en radijsjes. Zet ongeveer een uur afgedekt in de koelkast.
Zet een antiaanbakpan met de arachideolie op het vuur. Haal de zalm uit de marinade en dep ze droog. Bak de zalm in de pan op middelhoog vuur voor ongeveer 3 minuten per kant.
Voeg de overgebleven marinade toe en bak de zalm nog ongeveer 2-3 minuten in de marinade tot de zalm bijna gaar is en de saus is ingekookt.
Snijd de lente-ui in dunne repen. Haal de rettich en radijsjes uit het zoetzuur en verdeel dit over de borden. Leg de zalmfilets met wat lente-ui erop en bestrooi met sesamzaadjes.