Ga terug
–+ servings
Surinaamse kippendijen met basmatirijst. Lekker kruidig en pittig gerecht, waarbij de geurige basmatirijst het goed doet. Serveer het met een zoetzuur.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Caribisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 gr kipdijfilets

Marinade

  • 4 el ketjap manis
  • 3 el ketjap asin
  • 5 knoflooktenen, fijngesneden
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 1,5 tl five spice poeder
  • 1 tl laos
  • zonnebloemolie

Stoof

  • 2 uien, in ringen gesneden
  • 2 tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 tl trassi

Erbij

  • 400 gr Basmati rijst
  • 2 el selderijblad, fijngehakt

Instructies
 

  • Snijd de kippendijen in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Meng in een grote kom de ketjap manis, ketjap asin, knoflook, rode peper, gember, five spice poeder en laos poeder met elkaar.
  • Leg hierin de stukken kippendij, dek de schaal goed af en laat minimaal een paar uur - of liever nog een nacht - marineren in de koelkast.
  • Laat de kip voor het bakken ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Bak dan in een grote pan in een scheut olie de uienringen glazig op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomatenstukjes en het bouillonblokje toe en bak even kort mee.
  • Voeg vervolgens de kippendijen met de marinade toe en bak ze rondom bruin op hoog vuur.
  • Voeg dan de trassi met een klein scheutje water toe en roer dit goed door de pan.
  • Laat het gerecht 60 minuten sudderen op laag vuur.
  • Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Serveer de kip met de gekookte rijst en Atjar of een andere groente.