Surinaamse kippendijen met basmatirijst. Lekker kruidig en pittig gerecht, waarbij de geurige basmatirijst het goed doet. Serveer het met een zoetzuur.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 25 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Caribisch
Marinade
- 4 el ketjap manis
- 3 el ketjap asin
- 5 knoflooktenen, fijngesneden
- 1 rode peper, fijngesneden
- 3 cm verse gember, geraspt
- 1,5 tl five spice poeder
- 1 tl laos
- zonnebloemolie
Stoof
- 2 uien, in ringen gesneden
- 2 tomaten, in stukjes gesneden
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 tl trassi
Erbij
- 400 gr Basmati rijst
- 2 el selderijblad, fijngehakt
Snijd de kippendijen in stukken van ongeveer 2 cm.
Meng in een grote kom de ketjap manis, ketjap asin, knoflook, rode peper, gember, five spice poeder en laos poeder met elkaar.
Leg hierin de stukken kippendij, dek de schaal goed af en laat minimaal een paar uur - of liever nog een nacht - marineren in de koelkast.
Laat de kip voor het bakken ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen.
Bak dan in een grote pan in een scheut olie de uienringen glazig op middelhoog vuur.
Voeg de tomatenstukjes en het bouillonblokje toe en bak even kort mee.
Voeg vervolgens de kippendijen met de marinade toe en bak ze rondom bruin op hoog vuur.
Voeg dan de trassi met een klein scheutje water toe en roer dit goed door de pan.
Laat het gerecht 60 minuten sudderen op laag vuur.
Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking.
Serveer de kip met de gekookte rijst en Atjar of een andere groente.