Ga terug
+ personen
Stoofpeertjes met saffraan en kardemom. Ik heb al diverse recepten voor stoofpeertjes op de site staan, maar maak ze elke keer weer op een andere manier.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Midden Oosten, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stoofperen*
  • 1 liter perensap
  • ½ tl saffraan
  • 8 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • hangop
  • sesamkoekjes

Instructies
 

  • Schil de peren (laat het steeltje eraan zitten) en zet ze in een pan waar ze precies in passen.
  • Giet perensap erbij, zorg ervoor dat de peren helemaal onder het vocht staan. Zo niet, vul het dan af met water.
  • Doe saffraan, kardemompeulen, kaneelstokje en vanillesuiker erbij en dek ze af met bakpapier en de deksel. Ze de pan op het vuur en breng aan de kook.
  • Zodra het kookt, zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je de peertjes zachtjes stoven tot ze zacht zijn (in ongeveer 40-60 minuten).
  • Controleer wel tussendoor of ze al gaar zijn. Als je makkelijk met een mes door het peertje kunt prikken, zijn ze gaar. Hoe lang dit duurt ligt aan het soort peertje en de grootte ervan.
  • Haal de peertjes voorzichtig uit het vocht en zet de pan weer op het vuur. Laat het vocht met de specerijen op hoog vuur inkoken tot een siroopje.
  • Blijf er op het laatst wel bij, het kan ineens heel snel gaan aanbranden of een te dikke siroop worden. Giet het dan in een zeef om de specerijen eruit te halen.
  • Serveer de peertjes warm of koud met de siroop.