Speltsalade met groenten uit de polder, Ik heb een flevour foodbox gekocht met daarin lokale producten om onze boeren te steunen.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Salades, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Nederlands
- 200 gr speltkorrels
- 600 ml groentebouillon
- 1 rode grapefruit
- 5 takken koriander, alleen de blaadjes
Groente
- 2 gele wortelen
- 2 paarse wortelen
- 2 chioggia bieten
- 2 pastinaken
- 1 el ras-el-hanout
- peper en zout
- 1 el honing
- 1 el koolzaadolie
Dressing
- 3 el koolzaadolie
- 2 el grapefruitsap
- 1 el honing
- 1 tl grapefruitrasp
- peper en zout
De dag ervoor: week de spelt een nacht in een bak met koud water.
Kook de spelt in de bouillon beetgaar in ongeveer 45-50 minuten op middelhoog vuur.
Als de spelt beetgaar is, giet het dan af en doe het dan in een kom.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C, bekleed een ovenplaat met aluminiumfolie.
Schil de groenten en snijd ze stukken.
Schep de groenten om met de honing, ras-el-hanout, peper, zout en olie. Verdeel het mengsel over een bakplaat en rooster het 30-40 minuten in de oven, tot het gaar is.
Spoel de grapefruit schoon en rasp de schil tot je een theelepel rasp hebt. Doe dit in een jampotje.
Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van grapefruit af. Zet de grapefruit op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af.
Snijd dan de partjes uit de grapefruit. Pers het restant en schillen van de grapefruit uit boven het jampotje (dit is voor de dressing bestemd).
Maak de dressing door de ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de groenten dan door de spelt en meng als laatste de dressing erdoor. Schep de salade op een schaal of in een kom en verdeel de grapefruitstukjes erover.
Hak de blaadjes van de koriander grof en strooi op de salade.