Bij vlees, wild of gevogelte is het lekker om een echte klassieke rode wijn saus te maken. Helemaal niet moeilijk en oh zo heerlijk
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Bijgerechten, Kerst, Sauzen/Dips
Keuken Frans
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 400 ml volle rode wijn
- 380 ml vleesfond
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes verse tijm
- 100 ml room
- 50 gr roomboter (ijskoud)
- peper en zout
Pel de sjalotten en knoflook en snijd dit heel fijn. Fruit de sjalotten 5 minuten in een klontje boter in een (saus)pan. Doe de knoflook erbij en fruit dit even mee.
Schenk de rode wijn en vleesfond in de pan en breng het aan de kook. Doe de laurier en tijm erbij en laat dit ongeveer 15-20 minuten inkoken tot ongeveer een kwart.
Schenk nu de room erbij en breng aan de kook. Laat dit ook iets inkoken. Giet de saus dan door een fijne zeef boven een andere (kook)pan. Wat in de zeef zit kan je weggooien.
Verwarm de saus en zet dan het vuur laag. Snijd de koude boter in kleine dobbelsteentjes en voeg ze beetje voor beetje al roerend door de saus tot deze mooi glanzend en licht gebonden is.
Proef of de saus genoeg op smaak is, breng anders nog op smaak met een beetje peper en zout. Houd de saus warm, maar laat het niet meer koken!