Ga terug
–+ servings
Rode biet Gravad lax. Een feestelijke Gravad lax is helemaal niet moeilijk te maken en staat natuurlijk fantastisch op de Kerst tafel.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Gang Kerst, Tapas/Hapjes/Snacks, Vis, Voorgerechten
Keuken Scandinavisch
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 2 rauwe bieten
  • 50 gr dille
  • 1 citroen
  • 80 gr grof zeezout
  • 30 gr rietsuiker
  • 800 gr zalmzijde, zonder huid

Instructies
 

  • Schil de bietjes en rasp ze fijn. Hak de dille fijn, rasp de citroen en meng dit met de bietjes in een kom. Voeg zout en suiker toe en meng door elkaar.
  • Controleer de zalmzijde op graatjes. Verdeel 1/3 van de marinade in een schaal en leg de zalm hierop. Verdeel de rest van de marinade goed over de bovenkant van de zalm.
  • Leg huishoudfolie op de zalm en leg hierop iets zwaars. Ik had een snijplankje die precies in de schaal paste en heb daarop wat blikjes gezet.
  • Zet dit in de koelkast en laat minimaal 24 uur, maar nog liever 48 uur marineren.
  • Haal de zalm dan uit de koelkast en verwijder de marinade. Dep de vis schoon met keukenpapier (spoel de vis niet schoon, anders ben je een groot deel van de smaken kwijt).
  • Je kunt de zalm nu in plasticfolie pakken totdat je het serveren gaat. De vis blijft zeker een week goed in de koelkast.
  • Serveren: snijd de vis met een fileermes in dunne plakken. Serveer het met een schijfje citroen, wat groene sla en eventueel geroosterd (brioche)brood.