Preirisotto met geitenkaas en spekjes. Zonder de spekjes is dit een heerlijke vegetarische risotto. Die ga ik de volgende keer proberen.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 45 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Pasta's
Keuken Italiaans
- 750 gr prei
- 200 gr magere spekjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 takjes tijm
- 4 el boter
- 400 gr risottorijst (Arborio)
- 1 glas droge witte wijn
- 1 ltr kippen- of groentebouillon
- 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- peper en zout
- zonnebloemolie om te frituren
- 100 gr geitenkaas
Snijd van 1 prei een stuk ongeveer 10 cm in hele dunne reepjes voor de garnering. Frituur deze tot ze bruin zijn, laten uitlekken op keukenpapier.
Bak in de olie de spekjes krokant, laat deze ook uitlekken op keukenpapier.
Snijd de rest van de prei in dunne ringen van een halve cm tot aan het hele donkergroen van de prei. Spoel dit schoon in een vergiet en laat goed uitlekken.
Fruit de ui in de boter zacht aan (mag niet verkleuren). Voeg dan de rijst toe en bak ongeveer 1 minuut mee tot deze glazig is. Giet de wijn erbij en laat het geheel inkoken.
Doe de prei en tijm erbij en laat dit even meebakken. Voeg hierna beetje bij beetje de bouillon toe tot de rijst beetgaar is. Blijf wel roeren.
Als de risotto gaar is meng je als laatste de geraspte kaas erbij. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes, zet het vuur uit en meng de blokjes kaas er op het laatst door.
Breng de risotto eventueel op smaak met zout en lekker veel peper.
Serveer de risotto op een bord met de gefrituurde prei en de spekjes.