Pompoen met speltkorrels en kaassaus. Er zijn nog volop pompoenen te koop, geniet ervan zolang het kan en maak dit heerlijke pompoengerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 55 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Nederlands
- 1 grote pompoen
- olijfolie
- 100 ml melk
- 100 gr Parmezaanse kaas
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 takje tijm
- 125 gr gekookte speltkorrels*
- 1 handvol salieblaadjes
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Snijd de pompoen doormidden en lepel de zaadjes eruit. Vet de snijkanten in met olie.
Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op een bakplaat voorzien van aluminiumfolie. Schuif dit in de hete oven en rooster de pompoen in ongeveer 45 minuten gaar.
Kaascrème: verwarm de melk in een pannetje net tegen de kook aan, voeg de geraspte kaas beetje bij beetje aan de melk toe totdat alle kaas gesmolten is. Doe de tijm en gerookte paprikapoeder erbij.
Laat het een half uurtje staan zodat de smaken goed kunnen doortrekken.
Vlak voor het serveren bak je de blaadjes salie krokant in een hete pan met olie.
Haal de pompoen uit de oven en snijd ze in stukken. Als de schil makkelijk loslaat, verwijder dit dan. Lepel de gekookte spelt op de schaal en leg hierop de stukken pompoen.
Verwarm dan het kaasmengsel weer (niet koken!). Schuim het op met een staafmixer.
Schep de saus over de pompoen en verdeel de gebakken salie erover.