De zijdezachte structuur van de panna cotta vormt een mooi contrast met de natuurlijke zoetheid en frisheid van rijpe vijgen.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
6 uur uur
Totale tijd 6 uur uur 15 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Italiaans
- 4 gelatineblaadjes
- 500 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 225 gr pistachepasta
Erbij
- 30 gr pistachenoten
- 6 verse vijgen
Leg de gelatineblaadjes in een kom met ijskoud water en laat ze 10 minuten weken.
Giet de slagroom, vanillesuiker en pistachepasta in een steelpannetje en breng het aan de kook op middelhoog vuur, regelmatig roerend, tot de pistachepasta smelt en oplost.
Vet ondertussen de puddingvormpjes heel licht in met een neutrale olie.
Zodra het roommengsel kookt, haal van het vuur.
Knijp de gelatine goed uit om overtollig water te verwijderen, voeg toe aan de pan en roer tot de gelatine is opgelost.
Plaats een fijne zeef boven een maatbeker en giet de panna cotta erin om eventuele klontjes of onzuiverheden te verwijderen.
Giet het mengsel in gelijke delen in de vormpjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Zet de vormen op een schaal, dek ze af met een andere schaal of met aluminiumfolie en laat ze minimaal 6 uur in de koelkast staan.
Haal de vormen uit de koelkast als ze klaar zijn om te serveren.
Om de panna cotta's uit de vormen te halen, ga je voorzichtig met een heel dun mesje langs de vorm om de randen los te maken. Verwarm de vormen door ze een paar seconden in heet water te dompelen.
Leg een bord ondersteboven om het vormpje en draai dit snel om. De panna cotta zou gemakkelijk los moeten laten. Als dat niet gebeurt, verwarm de vorm dan nog even.
Garneer met pistachenoten en verse vijgen. Eet smakelijk!