Palingsoep met peterselie en spekjes. Dit recept voor palingsoep met peterselie en spekjes is toch wel een klassiek gerecht.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Kerst, Soepen, Vis, Voorgerechten
Keuken Nederlands
- 500 gr verse paling
- 2 ltr visbouillon
- 500 ml droge witte wijn
- 2 uien, gesneden
- 5 peterseliestengels
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje salie
- 6 jeneverbessen
- peper en zout
- 40 gr boter
- 60 gr bloem
- 100 ml slagroom
- 80 gr magere spekreepjes
- 1/2 citroen, sap ervan
Snijd de paling in drie stukken. Verhit de bouillon en witte wijn in een grote pan.
Voeg hierin de ui, peterselie, tijm, laurierblaadjes, salie, en jeneverbessen. Leg een deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken op laag vuur.
Voeg dan de palingstukken toe aan de bouillon en laat nog een keer 20 minuten heel zachtjes koken. Giet de bouillon door een zeef in een andere pan en haal dan de palingstukjes eruit.
Haal het palingvlees van de graten (dit is even een klusje) en snijd eventueel in kleinere stukjes.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem erbij. Laat op laag vuur ongeveer - al roerend met een garde - 1 minuut pruttelen. Giet nu vier soeplepels van de bouillon toe aan de roux en meng dit goed. Het moet een mooie glad mengsel worden.
Voeg nu de rest van de bouillon en de slagroom toe en meng dit goed. Laat ongeveer 10 minuten - af en toe roerend - zachtjes borrelen.
Bak de spekreepjes krokant in een droge koekenpan en laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Hak de peterselie blaadjes fijn.
Doe de paling en peterselie in de gebonden soep en zet het vuur af. Breng de soep eventueel nog op smaak met citroensap en peper en zout.
Serveer de soep in kommetjes of mooie glazen en garneer met de spekjes en nog wat peterselieblaadjes.