Ga terug
+ servings
Meyer citroencake. Meyer citroen is een citrusvrucht welke qua smaak zit tussen een citroen en een mandarijn. Ze zijn zoeter dan een 'normale' citroen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Equipment

  • ronde taartvorm 24 cm

Ingrediënten
  

  • 4 Meyer citroenen
  • 5 eieren, gesplitst
  • 175 gr rietsuiker + 1 el
  • 250 gr amandelmeel
  • 50 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el Meyer citroenjam*
  • olie om in te vetten

Siroop

  • 1 Meyer citroen, sap en rasp
  • 50 ml water
  • 75 gr rietsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 170˚C.
  • Bekleed de bodem van de taartvorm (24 cm) met bakpapier. Vet de vorm in met wat olie en bestrooi de bodem met 1 eetlepel rietsuiker.
  • Was de citroenen goed en snijd ze in hele dunne plakken, verwijder dan de pitjes.
  • Verdeel de citroenplakjes over de taartbodem.
  • Klop de eiwitten in een schone en vetvrije kom tot fijne pieken. Voeg hieraan de helft van de suiker toe en klop nog een minuut door.
  • Meng in een andere schaal het eigeel met de andere helft van de suiker, klop dit tot een lichte en luchtig geheel.
  • Roer de citroenjam erdoor en vouw de eiwitten er voorzichtig doorheen. Lepel daarna de gezeefde bloem, bakpoeder en amandelmeel erdoor.
  • Verdeel dit over de schijfjes citroen en bak ongeveer 40 minuten in de oven tot de cake gaar is (check of de cake gaar is met een satéprikker).
  • Maak ondertussen de siroop door de citroensap en -rasp en met de suiker en water in een pannetje op een middelhoog vuur in te laten koken tot een siroop, laat afkoelen.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Draai hem dan voorzichtig om op een taartschaal.
  • Prik voorzichtig wat gaatjes in de warme cake en schenk de afgekoelde siroop over de cake. Laat afkoelen. Serveer de cake met een dot slagroom.