Ga terug
+ servings
Langzaam gegaarde lamsbout uit de oven. Een heerlijk en feestelijk lamsgerecht om te maken als je een groot gezelschap aan tafel hebt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Engels
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 lamsbout (1,3 kg)
  • olijfolie
  • peper
  • 1 el rozemarijnzout*
  • 2 el knoflookpuree
  • 3 rode uien
  • 2 takken rozemarijn
  • 2 takken salie
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 ml witte wijn

Instructies
 

  • Haal het vlees een uur voordat het de oven ingaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Wrijf het in met olijfolie, peper, rozemarijnzout en knoflookpuree.
  • Verwarm de oven voor op 160˚C en vet een ovenschaal of braadslede in met olie of boter.
  • Schil de uien en snijd ze in dikke plakken. Leg dit in de ovenschaal samen met de rozemarijn, salie en laurierblaadjes. Leg de lamsschouder hierop en giet de wijn (of bouillon) erbij.
  • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, zet het in de oven en laat het vlees in ongeveer 4-5 uur langzaam garen tot het vlees bijna van het bot valt.
  • Haal het aluminiumfolie het laatste half uur eraf, zodat het vlees lekker bruin kan worden.
  • Als het vlees gaar is, haal het dan uit de oven en laat het nog 15 minuten rusten.
  • Giet het vocht af door een zeef boven een pan en kook de jus eventueel nog in tot het wat dikker is.
  • Serveer de lamsbout op een mooie schaal samen met de groenten en gebakken aardappelen.