Koude erwtensoep met kruidenolie. Deze koude erwtensoep met kruidenolie is heel erg geschikt om te serveren op een warme zomeravond.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 2 uur uur 15 minuten min
Gang Lunch, Soepen, Voorgerechten
Keuken Frans
- 1 klontje boter
- 1 bosje lente-ui
- 300 ml kippen (of groente) bouillon
- 500 gr erwten (diepvries)
- peper en zout
- 250 ml Griekse yoghurt
Kruidenolie
- 15 gr verse munt
- 10 gr peterselie
- 1/2 citroen, rasp ervan
- olijfolie
- zout
Snijd de lente-ui in dunne ringen.
Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de lente-uitjes glazig.
Voeg de bouillon en de erwten toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 3 minuten heel zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
Maak ondertussen de kruidenolie: pluk de blaadjes munt en peterselie van de stengels en doe ze in een blender. Voeg de citroenrasp en een beetje zout toe.
Giet er een scheut olijfolie bij en meng tot een mooie gladde kruidenolie. Schenk dit in een potje. (Afgedekt blijft de olie wel een paar dagen goed in de koelkast).
Als de soep afgekoeld is pureer deze dan samen met de yoghurt mooi glad in een blender.
Zet de soep een paar uurtjes in de koelkast om goed koud te worden.
Serveer de soep in (4) kommen 0f (6) glaasjes en druppel er wat kruidenolie over.