Ga terug
–+ servings
Koude erwtensoep met kruidenolie. Deze koude erwtensoep met kruidenolie is heel erg geschikt om te serveren op een warme zomeravond.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Lunch, Soepen, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 klontje boter
  • 1 bosje lente-ui
  • 300 ml kippen (of groente) bouillon
  • 500 gr erwten (diepvries)
  • peper en zout
  • 250 ml Griekse yoghurt

Kruidenolie

  • 15 gr verse munt
  • 10 gr peterselie
  • 1/2 citroen, rasp ervan
  • olijfolie
  • zout

Instructies
 

  • Snijd de lente-ui in dunne ringen.
  • Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de lente-uitjes glazig.
  • Voeg de bouillon en de erwten toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat ongeveer 3 minuten heel zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Maak ondertussen de kruidenolie: pluk de blaadjes munt en peterselie van de stengels en doe ze in een blender. Voeg de citroenrasp en een beetje zout toe.
  • Giet er een scheut olijfolie bij en meng tot een mooie gladde kruidenolie. Schenk dit in een potje. (Afgedekt blijft de olie wel een paar dagen goed in de koelkast).
  • Als de soep afgekoeld is pureer deze dan samen met de yoghurt mooi glad in een blender.
  • Zet de soep een paar uurtjes in de koelkast om goed koud te worden.
  • Serveer de soep in (4) kommen 0f (6) glaasjes en druppel er wat kruidenolie over.