Dit is een culinair meesterwerk uit Frankrijk, valt op door zijn weelderige smaak en associatie met verfijnd dineren.
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Sauzen/Dips
Keuken Frans
- 1 el boter
- 1 sjalot
- 100 ml Madeira
- 200 ml kalfsfond
- 2 takjes tijm
- 1 tl sherry-azijn
- 1 el truffelsaus*
Snijd de sjalot in dunne halveringen en fruit deze aan in de boter tot ze glazig en geurig worden, ongeveer 3-4 minuten. Blus dit af met de Madeira.
Laat dit mengsel sudderen tot de alcohol grotendeels verdampt is, ongeveer 1-2 minuten.
Voeg kalfsfond en tijm toe en breng het zachtjes aan de kook en laat het iets inkoken, ongeveer 5-7 minuten. Dit zal de smaken concentreren en de saus dikker maken.
Zeef de saus en doe het terug in de pan. Voeg de azijn en de fijngehakte zwarte truffel of truffelsaus toe aan de saus.
Laat de saus nog 5 minuten zachtjes sudderen, zodat de truffelsmaak goed in de saus kan trekken. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Als de saus te dik is, voeg dan meer bouillon toe tot de gewenste dikte. Als de saus daarentegen te dun is, reduceer hem dan tot de gewenste dikte.