Ga terug
+ servings
Dit is een culinair meesterwerk uit Frankrijk, valt op door zijn weelderige smaak en associatie met verfijnd dineren.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Frans
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 1 el boter
  • 1 sjalot
  • 100 ml Madeira
  • 200 ml kalfsfond
  • 2 takjes tijm
  • 1 tl sherry-azijn
  • 1 el truffelsaus*

Instructies
 

  • Snijd de sjalot in dunne halveringen en fruit deze aan in de boter tot ze glazig en geurig worden, ongeveer 3-4 minuten. Blus dit af met de Madeira.
  • Laat dit mengsel sudderen tot de alcohol grotendeels verdampt is, ongeveer 1-2 minuten.
  • Voeg kalfsfond en tijm toe en breng het zachtjes aan de kook en laat het iets inkoken, ongeveer 5-7 minuten. Dit zal de smaken concentreren en de saus dikker maken.
  • Zeef de saus en doe het terug in de pan. Voeg de azijn en de fijngehakte zwarte truffel of truffelsaus toe aan de saus.
  • Laat de saus nog 5 minuten zachtjes sudderen, zodat de truffelsmaak goed in de saus kan trekken. Breng de saus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Als de saus te dik is, voeg dan meer bouillon toe tot de gewenste dikte. Als de saus daarentegen te dun is, reduceer hem dan tot de gewenste dikte.