Klassieke asperges met krieltjes, ham en ei. Wist u dat asperges heel gezond zijn? Hierbij mijn recept voor klassieke asperges met krieltjes, ham en ei.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
- 2 kg witte asperges
- 1 kg krielaardappeltjes
- 300 gr plakken beenham
- 4 eieren
- 100 gr roomboter
- peper en zout
- bosje peterselie
Schil de asperges zorgvuldig met een dunschiller of een speciaal aspergeschiller. Houd elke asperge vast bij de kop, begin 2 cm onder het kopje en schil van boven naar onder, rondom en zorg dat er geen vezelachtige stukjes achterblijven. Het onderste houtachtige gedeelte van de asperge afbreken. (Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.)
Kook de eieren.
Spoel de krielaardappelen schoon en kook ze in een pan met water en wat zout in ongeveer 15 minuten gaar.
Leg de asperges in ruim koud water en voeg eventueel het zout toe. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Kook de asperges ongeveer 10-15 minuten (afhankelijk van de dikte) tot ze gaar zijn.
Daarna nog ongeveer 15 minuten laten nagaren met de deksel op de pan. Af en toe controleren of ze niet te gaar worden.
Snijd de eieren doormidden. Smelt in een pannetje de boter op zacht vuur.
Haal met een schuimspaan voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.
Serveer de asperges met de krieltjes, hamplakken en ei op een bord en lepel de botersaus erover. Hak de peterselieblaadjes fijn en strooi dit als laatste erover.