Deze karamelsnoepjes van Gezouten Beurre Noisette zijn een verfijnde traktatie met diepte en karakter.
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
4 uur uur
Totale tijd 4 uur uur 20 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
- 150 gr roomboter
- 250 gr kristalsuiker
- 3 el water
- 90 gr slagroom
- 1 tl zoutvlokken
Beurre noisette: snijdt de roomboter in blokjes en doe dit in de pan. Verwarm dit op middelhoog vuur en roer zodat de boter gelijkmatig smelt. Laat de boter verkleuren van lichtgeel naar goudbruin. Als de boter nootachtig gaat ruiken is het klaar en haal je de pan van het vuur. Zeef de bruine deeltjes eruit en weeg 110 gram beurre noisette af.
Karamelsnoepjes: Bekleed een bakblikje met bakpapier.
Verhit de suiker met water in een pan met dikke bodem langzaam tot een mooie goudbruine karamel. Roer vooral niet in de pan(!), maar beweeg deze langzaam heen en weer.
Breng ondertussen in een andere pan de room tegen het kookpunt aan.
Haal de pan met karamel van het vuur en giet de warme room erbij. Roer dit goed door elkaar (pas op, kan spetteren).
Zet de pan weer op het vuur en meng de beurre noisette erdoor. Laat het ongeveer een minuut zachtjes sudderen op laag vuur.
Breng op smaak met de zoutvlokken.
Giet dan het mengsel in het bakblikje en laat dit helemaal afkoelen voordat je het in de koelkast zet om een nachtje op te stijven.
Snijd dan de plak in snoepjes en verpak ze eventueel per stuk in bakpapier of folie.