Ga terug
–+ servings
Italiaans stoofvlees van rund. Een heerlijke stoofpot wat lekker lang pruttelt waardoor de smaken er goed kunnen intrekken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Equipment

  • stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1,2 kg runder riblappen
  • 2 el bloem
  • 2 grote uien
  • 3 winterpenen
  • 4 teentjes knoflook
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 100 gr pancetta
  • 200 ml rode wijn
  • 500 ml runder bouillon
  • 50 ml balsamico azijn
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 el gedroogde oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen. Snijd het dan in stukken van ongeveer 2 centimeter. Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem.
  • Schil de uien en snijd deze in dunne ringen. Schil de wortels en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
  • Zet een grote stoofpan en een koekenpan op het fornuis. Bak de pancettareepjes in de koekenpan krokant. Schep ze dan in de stoofpan.
  • Bak nu het vlees in een beetje olijfolie in de hete bakpan op hoog vuur rondom goudbruin aan. Doe dit in porties, zodat het vlees goed aangeschroeid kan worden (dus niet te veel tegelijkertijd bakken).
  • Doe dan al het vlees in de stoofpan. Bak dan de uien, wortel en knoflook in de bakpan in ongeveer 5 minuten, doe dit in de stoofpan.
  • Bak dan de paddenstoelen nog in de bakpan. Blus de bakpan met de rode wijn en giet dan alles in de stoofpan.
  • Zet het vuur aan onder de stoofpot en schenk daar dan ook nog de bouillon, balsamico, de tomatenblokjes, rozemarijn, tijm, oregano en laurierblaadjes bij. Breng aan de kook.
  • Zet dan het vuur laag en laat het ongeveer 3-4 uur zachtjes pruttelen met de deksel half op de pan tot het vlees gaar is en bijna uit elkaar valt.
  • Roer wel af en toe en check of er genoeg vocht in de pan zit. Als het te dik is, kan je nog wat bouillon of water toevoegen. Als het vlees zacht geworden is, haal je de deksel van de pan en laat het geheel nog iets inkoken.