Ga terug
+ servings
Hummus met gekonfijte knoflook. Ik mocht heel veel Polderknoflook ontvangen en ging daar mee aan de slag. Met een hele bol heb ik deze hummus gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Sauzen/Dips, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bol (!) knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 200 ml water
  • 1 el honing
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 400 gr kikkererwten
  • 5 el tahin (sesampasta)
  • olijfolie
  • 2 el citroensap
  • ½ tl komijnpoeder
  • zout en peper
  • 2 el harissa
  • 1 snufje (gerookte) paprikapoeder

Instructies
 

  • Pel en schil de bol knoflook en doe de teentjes met ruim kokend in een steelpan en laat circa 4 minuten koken. Giet de teentjes af in een zeef. Voeg een scheutje olijfolie in dezelfde pan.
  • Bak de knoflook even in de olie (laat niet bruin worden). Voeg dan de balsamicoazijn en water toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Voeg nu de tijm en honing toe en laat nog eens 10 minuten op laag vuur koken tot de vloeistof bijna is verdampt en de knoflooktenen met een donkere siroop bedekt zijn.
  • Giet de kikkererwten met vocht en al in een keukenmachine samen met de tahin, een scheut olijfolie, citroensap, gekonfijte knoflook, komijnpoeder, peper en zout.
  • Pureer tot een romige massa. Doe er eventueel nog wat water of olijfolie bij als het te dik is en proef of de hummus op smaak is.
  • Schep de hummus in een schaal en lepel de harissa erop en strooi er wat paprikapoeder over.