Ga terug
–+ servings
Hertenbiefstuk met vijgen portsaus. Een feestelijk gerecht wat het goed zal doen op een speciaal etentje bij jou thuis. Serveer het met de feestdagen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 hertenbiefstukken
  • olijfolie
  • 1/2 tl rozemarijnzout
  • 1 knolselderij
  • 1 klont roomboter
  • 50 ml room
  • 100 gr gedroogde vijgen
  • 100 ml rode port
  • 100 ml wildfond
  • peper en zout
  • evt. 50 gr sojaboontjes

Instructies
 

  • Een dag van te voren: Snijd de vijgen doormidden en laat ze weken in de rode port.
  • Laat het vlees ongeveer een half uur voor het bakken op kamertemperatuur komen.
  • Schil de knolselderij en snijd deze eerst in plakken en dan in kleine blokjes. Kook de blokjes in water met flink wat zout tot ze zacht geworden zijn (ongeveer 15-20 minuten).
  • Giet dan de knolselderijblokjes af en laat even uitstomen. Doe ze dan samen met een klont roomboter en een scheut room in de keukenmachine en mix tot een gladde puree.
  • Smeer de hertenbiefstuk rondom in met olijfolie en bestrooi ze dan met de rozemarijnzout.
  • Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de biefstuk 2 minuten op hoog vuur.
  • Draai ze dan om en bak de andere kant ook een minuutje of twee. Laat het vlees daarna rusten op een bord losjes afgedekt met aluminiumfolie.
  • Giet de wildfond in de pan waarin je de biefstuk gebakken hebt en laat dit op hoog vuur inkoken. Giet nu de port en de vijgen erbij en laat dit inkoken tot een saus.
  • Serveer de hertenbiefstukjes met de knolselderijpuree en de vijgen met saus.
  • Voor een beetje kleur heb ik er nog wat geblancheerde sojaboontjes bij geserveerd.