Haagse bluf is een klassiek nagerecht die zijn oorsprong dus in Den Haag heeft. Het wordt gemaakt van eiwitten, suiker en bessensaus en is oh zo lekker.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Nederlands
- 3 eiwitten (M)
- 75 gr suiker
- snufje zout
Rode bessensaus
- 400 gr rode bessen
- 1 mandarijn, rasp en sap ervan
- 75 gr geleisuiker speciaal*
- 4 el water
Bessensaus: neem 400 gram bessen en gebruik de rest voor de garnering. Spoel de rode bessen schoon in een vergiet.
Rits ze van de takjes af en doe ze samen met de geleisuiker en de rasp en het sap van de mandarijn in een steelpan.
Breng de bessen al roerend aan de kook en laat het op laag vuur zo’n 5 minuten al roerend koken. Haal de pan van het vuur en giet alles door een fijne zeef.
Druk met spatel zoveel mogelijk van het mengsel door de zeef. Laat de rode bessensaus afkoelen en zet het dan in de koelkast.
Bluf: zorg ervoor dat de mengkom en gardes van je mixer brandschoon en vetvrij zijn.
Doe de eiwitten, bessensaus en suiker in de mengkom.
Klop met de handmixer (eerst op lage stand, daarna hoger) tot je een zeer luchtig schuim krijgt. Als het goed is kan je de kom ondersteboven houden en valt het schuim er niet uit.
Verdeel het schuim over 4 glazen en garneer het met wat rode besjes. Serveer direct of zet het afgedekt in de koelkast.