Gravad lax tartaar met rode bietjes. Is het geen plaatje dit bordje? Dat wil je toch serveren op een speciaal etentje of met de feestdagen?
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Kerst, Lunch, Salades, Vis, Voorgerechten
Keuken Scandinavisch
- #gravad lax#
- 400 gr zalmfilet
- 3 el grof zeezout
- 2 el zwarte peper
- 30 gr verse dille
- 125 gr sour cream
- 4 takken dille
- 1 tl citroenrasp
- peper en zout
- 6 kleine gepofte bietjes*
- 1 zakje sla
- 1 kleine ui
- eetbare bloemetjes
Controleer de zalm op vergeten graatjes. Leg de zalmfilet op plastic vershoudfolie.
Hak de dille fijn (maar houd 6 takken achter!) en strooi zout en peper gelijkmatig over de zalm. Bedek de zalm dan aan beide kanten met een dikke laag dille.
Pak het goed in het vershoudfolie en leg de zalm op deze manier 1-2 dagen in de koelkast.
Schraap of spoel vlak voor je de zalm wilt serveren het dillemengsel van de vis. Dep de vis droog. Er mag wel een peperkorreltje of wat dille blijven zitten.
Leg de zalmfilets voor je op een snijplank. Snijd er met een lang, dun en scherp mes de zalm in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter.
Hak voor de saus de blaadjes van 4 takken dille fijn en meng dit samen met de citroenrasp door de sour cream. Breng op smaak met peper en zout.
Lepel de saus op de vier borden en verdeel de zalmblokjes erop. Snijd de bietjes in partjes en leg die tussen de zalmblokjes.
Snijd de ui in hele dunne ringen en leg hier en daar wat uiringen, een blaadje groene sla en dille takjes ertussen. Bestrooi eventueel met eetbare bloemetjes.