Gravad Lax. Een gerecht wat volgens mij niet mag ontbreken bij een feestelijk diner of Kerstmenu is deze klassieke Gravad Lax!
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 29 minuten min
Gang Kerst, Kerst 2024, Vis, Voorgerechten
Keuken Scandinavisch
- 1 zijde zalmfilet van 800 gr met vel
- 2 tl jeneverbessen
- 1 tl peperkorrels
- 30 gr verse dille
- ½ citroen, rasp en sap ervan
- 4 el grof zout
- 3 el suiker
- 3 el gin
- 8 el lichte olijfolie
- ½ citroen, rasp en sap ervan
- 2 el Dijonmosterd
- 5 takken dille fijngehakt
- 1 el honing
- peper en zout
Bekleed een plank met plastic huishoudfolie.
Dep de zalm droog met keukenpapier en leg de zalm met het vel naar beneden op een grote plank. Controleer of de vis geen graatjes heeft, verwijder die met een pincet.
Druk de jeneverbessen en peperkorrels met een groot mes fijn en doe ze dan in een keukenmachine. Hak de dille grof en doe dit ook in de keukenmachine.
Rasp de citroen hierboven en doe citroensap hiervan, zout, suiker en gin er ook bij en hak alles fijn in de machine.
Verdeel het mengsel gelijkmatig op de bovenkant van de zalm. Wikkel de zalm goed in plasticfolie en leg er een tweede plank op.
Leg het in de koelkast en verzwaar het met gewichten zoals blikken, potten, etc. Laat de zalm minimaal een nacht, maar nog beter twee nachten marineren in de koelkast.
Voor het serveren haal je de zalm uit de koelkast en verwijder je de marinade voorzichtig van de vis. Je hoeft de zalm niet schoon te spoelen, er mag wel wat dille achterblijven op de vis.
Dep de zalm droog met keukenpapier en leg het dan op een snijplank. Snijd de zalm in zo dun mogelijk schuine plakjes met een trancheermes.
Saus: mix alle ingrediënten hiervoor met elkaar met een staafmixer en breng dit op smaak met een beetje peper en zout. Serveer de saus apart bij de gravad lax.