Gevulde kiprolletjes met paddenstoelen, truffelaardappel en salade. Maak eens iets bijzonders en feestelijks met kipfilet!
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 5 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Kiprolletjes
- 4 kleine kipfilets
- 12 plakken omwikkelspek
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 500 gr paddenstoelen
- 1 el rode miso
- roomboter
- olijfolie
Aardappelen
- 500 g truffelaardappelen
- 4 takken tijm
- 4 teentjes knoflook
- 1 kleine rode ui
Salade
- 2 el rode wijnazijn
- 1 rettich
- 1 Jonagold appel
- 1 zakje rucola
- 2 el olijfolie
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- peper en zout
Hak de sjalot, knoflook en de helft van paddenstoelen zeer fijn (in een keukenmachine). Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een koekenpan en bak dit mengsel op middelhoog vuur tot het vocht is verdampt, voeg de miso (of bouillonblokje) toe en bak nog even mee tot het goed gemengd is. Haal dit uit de pan en laat op een bord helemaal afkoelen.
Spoel de truffelaardappelen schoon en kook de met schil in een pan met ruim (gezouten) water beetgaar in ongeveer 15 minuten. Giet ze dan af en laat ze afkoelen. Als het goed is kan je nu de schil ervan af wrijven. Snijd de aardappelen dan doormidden of in kwarten.
Leg de kipfilets tussen twee vellen huishoudfolie en sla deze zo plat mogelijk met een zware koekenpan. Leg per kipfilet drie plakjes spek naast elkaar, haal de filets uit het folie en leg deze op het spek.
Lepel een kwart van het paddenstoelenmengsel midden op de kipfilet en rol deze met spek en al op. Prik ze eventueel vast met cocktailprikkers.
Dit bovenstaande kan je allemaal (een dag) van te voren klaar maken!
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de kipfiletrolletjes op hoog vuur rondom aan. Zet de pan dan in de oven (of doe de filets in een ovenschaal) en bak ze nog 12-15 minuten in de oven tot de kip gaar is.
Bak ondertussen in een grote koekenpan in een scheut olie en klont boter de aardappelen samen met de tijmtakken en knoflooktenen.
Bak in een andere pan de paddenstoelen goudbruin.
Snijd de rode ui in dunne ringen en doe ze samen met de rodewijnazijn in een jampotje.
Snijd of schaaf de rettich in dunne plakken en de appel in dunne plakken. Meng de rettich, appel en rode ui met de rucola in een saladekom.
Maak een dressing van de overgebleven rodewijnazijn, olijfolie, mosterd en honing. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing met de salade.
Haal de kiprolletjes uit de oven en snijd ze in plakken. Leg deze op de borden en verdeel de aardappelen erover. Serveer met de salade.