Ga terug
+ servings
Gevulde kalkoen rollade. Maak in plaats van een hele kalkoen een kalkoenrollade. Een mooi alternatief als je kalkoen voor een kleiner gezelschap wilt maken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kalkoendijfilet (1 kg)
  • roomboter
  • 75 gr gedroogde cranberries
  • 1 ui
  • 1 el nduja
  • 50 gr walnoten
  • 1 el gehakte salieblaadjes
  • 1 el sinaasappelrasp
  • 25 gr paneermeel

Erbij

  • zelfgemaakte jus*

Instructies
 

  • Vulling: doe de cranberries in een kommetjes en vul dit af met warm water. Laat minimaal een uur weken. Giet dan af, dep ze goed droog en hak ze dan wat fijner. Snipper de ui en hak de walnoten fijn.
  • Fruit in een bakpan in een eetlepel roomboter de ui aan. Voeg dan de nduja toe en bak dit even mee. Doe het in een grote kom en laat dan goed afkoelen. Voeg de cranberries, walnoten, salieblaadjes, sinaasappelrasp en paneermeel toe en meng dit tot een samenhangend geheel.
  • Leg de kalkoendijfilet met velkant naar beneden op een snijplank en snijd (vlinder) het nog iets verder open, klap het vlees dan open als een boek en bestrooi aan beide kanten met peper en zout. Lepel de vulling erin, druk dit goed aan en rol het vlees dan strak op.
  • Knoop de rollade dicht met slagerstouw en dicht de uiteinden met cocktailprikkers. Rol het dan strak op in plasticfolie (zie foto’s gallery) en leg minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt dit een dag van tevoren al doen.
  • Braden: Leg de rollade met een klont roomboter erop in een ingevette ovenschaal en laat de oven warm worden op 190°C. Zet de schaal in de warme oven en braad de rollade ongeveer 60-70 minuten tot een kerntemperatuur van 66°C. Lepel regelmatig wat braadvocht over de rollade.
  • Haal de schaal dan uit de oven en pak de rollade in aluminiumfolie. Laat het op deze manier ongeveer 15 minuten rusten tot het een kerntemperatuur bereikt heeft van 74°C.
  • Maak ondertussen de jus volgens het recept hierboven*. Meng hierdoor ook het braadvocht uit de ovenschaal.
  • Snijd de rollade in plakken en leg dit op een mooie schaal. Serveer de jus er apart bij.