Gevlinderde piri piri kip uit de oven. Deze Portugese pittige klassieker wordt vaak op de bbq bereid, maar ik maak de gevlinderde piri piri kip uit de oven.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 3 uur uur 55 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Mediterraans
- 1 hele kip
- 1 rode ui, in stukken
- 4 teentje knoflook, in stukken
- 4 rode pepers
- 2 el rodewijnazijn
- 50 ml olijfolie
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 6 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
- zout
Snijd of knip met een gevogelteschaar de kip aan de rugzijde langs de wervels helemaal door. Snijd of knip dan de rugwervelkolom eruit. Leg de kip dan plat op een snijdplank en druk hem goed plat.
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en pureer dit tot een dikke saus.
Smeer de kip aan beide kanten helemaal in met de marinade en zet de kip afgedekt in de koelkast. Laat mimimaal (maar nog liever de hele nacht) marineren.
Haal de kip voor het grillen minimaal een half uur van te voren uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Je kunt de kip even aan beide kanten grillen in een grillpan en daarna ongeveer 30-45 minuten (afhankelijk van de grootte van de kip) verder garen in de oven.
Of je legt de kip gelijk op een ovenplaat en gaart hem in de oven tot hij gaar is.
Om te checken of de kip gaar is, snijd je in het dikste deel van de borst, als er helder vocht uitkomt dan is de kip gaar.