Ja, ik heb varkensvlees en bosbessen in dezelfde zin gezet. Hetzelfde recept zelfs. En weet je wat? Het was echt lekker!
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 3 uur uur 10 minuten min
Totale tijd 3 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
- 4 schouderkarbonades
- 1 el pimentpoeder
- peper en zout
- 2 uien
- 2 klontjes geklaarde boter
- 100 ml rode wijn
- 600 ml bouillon*
- 2 blaadjes laurier
- 4 kruidnagels
- 1 steranijs
- 1 tak rozemarijn
- 5 takjes tijm
- 2-3 el bosbessenjam
Verwarm de oven voor op 160°C.
Bestrooi elke karbonade aan beide kanten met piment, peper en zout.
Maak de uien schoon en snijd ze in parten.
Verhit een eetlepel geklaarde boter op hoog vuur in een koekenpan.
Bak de karbonades bruin, ongeveer 1-2 minuten aan elke kant. Bak ze eventueel in porties als de pan niet groot genoeg is.
Leg het vlees in een ovenschaal.
Bak de uien even aan in dezelfde pan, blus het af met de rode wijn en laat dit even koken zodat de alcohol eruit gaat.
Verdeel de uien en wijn over de karbonades. Schenk de bouillon erbij (het vlees moet net helemaal onder staan) en doe de laurier, kruidnagels, steranijs, rozemarijn en tijm erbij.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het in de oven.
Laat ongeveer 3 uur garen tot het vlees bijna van het bot valt. Haal de schaal uit de oven en leg de karbonades en uien apart op een schaal onder aluminiumfolie om het warm te houden.
Zeef het kookvocht boven een pan en zet dit op hoog vuur. Laat dit tot de helft inkoken.
Meng nu de bessenjam erdoor, de saus wordt hierdoor ook dikker.
Leg de karbonades met uien op een schaal en schenk de saus erover.